Показовий виступ" - "Fight Show"

 
Керівник розділу змагань "Показовий виступ"
Іваницький Денис Володимирович, 21.09.1978 р.н.
Офіційний представник УФХ у м. Дрогобичі
Освіта вища спеціальна
Адреса і контакти:
82100 Львівська обл., м. Дрогобич, вул. Лесі Українки, 13 - 40.
Тел: +38-097-296-25-53 моб.
E-mail: instruktor_1@mail.ru

За довідками, консультаціями з правил змагань у розділі "Показовий виступ", поданням заявок на участь у офіційних змаганнях звертатись до керівника розділу змагань.
ЗАГАЛЬНА МЕТОДИЧНА ІНФОРМАЦІЯ
ПІДГОТОВКА ПОКАЗОВОЇ ГРУПИ ДЛЯ ПОКАЗОВИХ ВИСТУПІВ ГУРТКА (СЕКЦІЇ) ХОРТИНГУ
 
1. У гуртку (секції) хортингу має бути сформована показова група учнів, які на певному рівні здатні демонструвати технічні елементи техніки і тактики хортингу. Дана показова група виступає на шкільних виховних та масових заходах перед учнями школи, демонструючи переваги українського національного виду спорту хортинг. За розпорядженням директора або заступника директора школи з виховної роботи показова група може запрошуватися для виступів на офіційних шкільних, оздоровчих та спортивно-масових заходах, урочистих лінейках школи, міроприємствах по відкриттю та закриттю навчального року, батьківських зборах, відкритих нарадах педагогічного колективу школи або району, якщо вона проводиться в даній школі. Також за розпорядженням адміністрації школи показова група може бути направлена в інший навчальний заклад, або відряджена у інший населенний пункт для виконання показового виступу.
2. Організація та підбір учасників показової груп із складу обдарованих дітей гуртка (секції) хортингу покладається на тренера-викладача (інструктора) хортингу - керівника гуртка (секції). Програма показового виступу команди має бути розроблена інструктором, заздалегідь відпрацьована на навчальних заняттях та забезпечена всіма необхідними для показового виступу атрибутами, емблемами хортингу, екіпіруванням, допоміжним обладнанням.
3. Участь показової групи шкільного гуртка (секції) хортингу у загальношкільних виховних та спортивно-масових заходах є одним із критеріїв оцінки роботи тренера-викладача та показником результатів роботи шкільного гуртка (секції) хортингу.
 
Загальна характеристика та різновиди показових виступів гуртка (секції) хортингу
 
1. Показовий виступ проводиться серед двох кваліфікованих груп: початківський клас (молодші і середні школярі) та професійний клас (старші школярі).
У показовому виступі початківського класу приймають участь учні з 1 по 8 ранк.
У показовому виступі професійного класу можуть приймати участь всі учні однієї команди без урахування ступеня (ранку). Форма одягу учнів у початківському класі може бути - хортовка, а у професійному - шорти і майка, а також може застосовуватися інший спортивний одяг хортингу у аби-яких комбінаціях за рішенням керівника гуртка (секції).
2. Показовий виступ у початківському класі та у професійному класі може проводитись як окремо, так і комбіновано, де глядачі спостерігають за перевагами хортингу і рівнем підготовки учасників серед дітей різного шкільного віку.
3. При підготовці та демонстрації показових виступів в усій розрядах дозволяється використовувати наступні засоби та предмети захисту і самооборони:
- розбивання твердих предметів;
- прийоми хортингу та комплексні комбінації із зброєю та без неї;
- елементи навчальних форм;
- музичне супроводження;
- захисне екіпірування;
- небойову вогнепальну та незагострену імітаційну холодну зброю (ножі, шаблі, тощо);
- дерев'яні жердини, палки, перетини, дошки для розбивання та інші столярні вироби;
- цеглини, черепицю, гіпсові та шлакоблоки, інші будівельні матеріали;
- паперові та тряпчані вироби;
- плакати, афіши, квитки, бейджи, запрошення та іншу рекламну продукцію;
- вигуки, речові промови, оплески, овації, іншу емоційну та звукову командну підтримку;
- дозволену та заборонену техніку хортингу;
- додаткові приладдя та конструкції для демонстрації сцен виступів;
- інші засоби, які не несуть небезпеку та погрозу отримання ушкоджень учасників та глядачів.
4. Показові виступи проводяться в трьох розрядах:
- особистий розряд (показовий виступ виконує один учень);
- парний розряд (показовий виступ виконують два учні);
- командний розряд (показовий виступ виконує команда учнів, кількость якої визначена тренером).
5. При демонстрації показового виступу, необхідно дотримуватися встановленого регламенту шкільного заходу, заздалегідь обговореного з директором школи. Орієнтовно одному учаснику, парі учасників або команді-учасниці показового виступу надається час для виступу, який обмежений в такий спосіб:
- особистий розряд (один учасник) - не менше 1 хвилини, не більше 5 хвилин;
- парний розряд (два учасники) - не менше 2 хвилини, не більше 7 хвилин;
- командний розряд (п'ять учасників) - не менше 3 хвилини, не більше 10 хвилин.
 
Процедура виконання показової програми гуртка (секції) хортингу
 
1. Після команди учаснику, парі або показовій команді "Починати!",  до початку виходу на показовий майданчик, спортсмени підходить до краю хорту обличчям до центральної трибуни глядачів або у основному напрямку розміщення глядачів.
2. Сигнал спортсменам для заходу на хорт і виходу з хорту дає тренер-викладач хортингу підйомом руки вверх. Після отримання сигналу про дозволення заходу на хорт, спортсмен, пара або показова команда одночасно за командою капітана, робить уклін етикету, заходить на хорт, готує сцену показового виступу та налаштовує необхідне обладнання, займає стартове місце початку виступу приймаючи стійку етикету.
3. Показовий виступ в особистому розряді учасник починає самостійно, виконує і закінчує виконання виступу прийняттям стійки етикету.
4. Показовий виступ в парному та командному розряді учасники починають після команди капітану команди "Почали!",  самостійно виконують програму і закінчують виконання показової програми після команди капітана команди "Закінчили!" прийняттям стійки етикету.
5. Після закінчення учасником/парою/командою виконання показової програми, інструктор хортингу повинен визначити для себе два показники оцінки: перша оцінка - "За рівень виконання", друга оцінка - "За командний дух". Інструктор гуртка (секції) хортингу перед виступом або після виступу команди може запросити слово для вітання та стислого огляду самого виступу та популяризації хортингу в навчальному закладі. Впродовж виступу інструктор або його помічник можуть коментувати технічні дії спортсменів-учасників виступу.
6. Переконавшись що команда закінчила виступ, тренер-викладач дає команду учасникам "Стоп!" - закінчити виступ і піднімає руку, сигналізуючи учасникам виступу про вихід з хорту (показового майданчика).
Після команди "Стоп!" - учасник/учасники команди в одну колонну на чолі з капітаном команди підходять до краю показового майданчика в тому місці, де заходили, по команді капітана виконують традиційний уклін етикету, поклавши праву руку в кулаку на область серця, в напрямку глядацької трибуни і покидають межі хорту - показового майданчика.
7. Якщо показовий виступ почав виконуватися командою з порушеннями норм безпеки, із застосуванням заборонених небезпечних предметів, відхиленнями від даної Програми, заступник директора школи з виховної роботи має повноваження зупинити виступ, скликати команду і винести рішення про корекцію і допрацювання показової програми та недопущення учасника/пари/показової команди на даний показовий виступ.
8. При визначенні об'єктивної оцінки показового виступу адміністрацією школи та тренером-викладачем (інструктором) хортингу враховуються як позитивні так і негативні аспекти.
Позитивні аспекти, які впливають на покращення оцінки:
- відображення спортивних, оздоровчих, культурних традиції навчального закладу;
- якісне виконання та демонстрація прийомів самооборони;
- включення в програму та виконання видовищних комбінацій;
- складні та різноманітні комплекси роботи із зброєю;
- видовищне розбивання твердих предметів;
- злагоджена командна робота всіх членів показової команди;
- яскраве та умісне музикальне супроводження показового номеру;
- інші наявні позитивні аспекти.
Негативні аспекти, які вимагають зменшення оцінки:
- спізнення команди на виступ та недотримання встановленого регламенту;
- незлагоджена робота команди на змагальному майданчику;
- невпевнене виконання програмних сцен і постанов;
- незаплановані падіння і розкоординація учасників виступів;
- неетична поведінка учасника/учасників команди по відношенню до будь-кого;
- негарні висловлення впродовж виступів, суперечки між учасниками команди;
- втрата контролю при роботі із зброєю, випущення її з рук, розгубленість;
- неетична поведінка учасників команди до виступу, під час демонстрації техніки, після виступу;
- шкідливі звички учнів показової команди школи з хортингу;
- інші наявні аспекти.
 

 
   

 
Показовий виступ в Карпатських горах ужгородського клубу хортингу Куцкіра Михайла Семеновича на День ВДВ 2 серпня 2012 року перед ветеранами