Викладання у профільних ліцеях

   НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ СТАТТІ ТА ПРОГРАМИ ВИКЛАДАННЯ БОЙОВОГО ХОРТИНГУ У ПРОФІЛЬНИХ ЛІЦЕЯХ   

Спеціальний курс щодо реалізації програми «Фізична культура» для профільних (медичних) ліцеїв (9 – 11 класи)
Автор програми "Хортинг у профільних ліцеях": Лариса Миколаївна Пустолякова (викладач фізичної культури Київського медичного ліцею Національного медичного університету ім. Богомольця, кандидат педагогічних наук, учитель вищої категорії, учитель-методист)
 
 

 
Програма фізичної культури в медичному ліцеї повинна охоплювати всі аспекти здоровя людини: духовний, морально-етичний, психофізіологічний, емоційно-розумовий.
Для реалізації цих завдань в програму включено вивчення українського національного виду спорту «Хортинг». Вид спорту «Хортинг» був заснований і розроблений на Україні фахівцями та науковцями з фізичної культури. Хортинг являє собою техніку самозахисту і спортивних прийомів єдиноборств на базі фізичної підготовки і військових тренувальних традицій козацтва Запорізької Січі. Містить у собі становлення та розвиток етичних і моральних норм людини, фізичних вправ, регуляції дихання, емоційного стану, розумової діяльності, самосвідомості.
Посібник «Спеціальний курс по реалізації програми «Фізична культура» (9-11 класи) включає як навчальний пріоритетний матеріал так і контрольні навчальні нормативи і вимоги з легкої атлетики, гімнастики, спортивних ігор (волейбол, баскетбол, футбол), плавання та хортингу.
 
Лариса Миколаївна Пустолякова
кандидат педагогічних наук, член Комісії з фізичної культури Науково-методичної Ради Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, викладач кафедри фізичного виховання і здоров'я Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця
 

 
У програмах вперше в Україні включені елементи оздоровчого розділу українського національного виду спорту хортинг, який сприяє професійно-прикладній фізичній підготовці учнів профільних ліцеїв.

З рецензії на програму "Хортинг у профільних ліцеях"
В.В. Івашковський
завідувач лабораторії фізичного розвитку Інституту проблем виховання НАПН України, кандидат педагогічних наук, доктор філософії
 

 
Хортинг у загальноосвітніх навчальних закладах України
ЗМІСТ ПРОГРАМИ: ХОРТИНГ У ПРОФІЛЬНИХ ЛІЦЕЯХ 
СПЕЦІАЛЬНИЙ КУРС ПО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ «ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА»
ДЛЯ ПРОФІЛЬНИХ ЛІЦЕЇВ (9-11 КЛАСИ)
10 клас - ПРОГРАМА ІЗ ВКЛЮЧЕННЯМ ХОРТИНГУ
11 клас - ПРОГРАМА ІЗ ВКЛЮЧЕННЯМ ХОРТИНГУ

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ "ХОРТИНГ" ДЛЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Варіативний модуль «Хортинг» для загальноосвітніх навчальних закладів для включення у програму з навчальної дисципліни "Фізична культура" є предметом, який включає в себе оздоровчі, загальнофізичні, технічні і тактичні елементи, а також виховні аспекти українського національного виду спорту хортинг, розроблений відповідно до вимог Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 24 від 14 січня 2004 р.
 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ
для загальноосвітніх навчальних закладів
Варіативний модуль - ХОРТИНГ - 5–9 класи
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України
 
 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ
для загальноосвітніх навчальних закладів
Варіативний модуль - ХОРТИНГ - 10–11 класи
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України
 
Державна документація
Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1/11-8601 від 15.09.2011 р. за підписом заступника Міністра Б.М. Жебровського про схвалення навчальної програми з фізичної культури для загальноосвітніх навчальних закладів. 10-11 кл. Варіативний модуль "Хортинг" з грифом "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України"

Позаурочна фізкультурна та спортивно-масова робота

Позаурочна фізкультурна та спортивно-масова робота проводиться з учнями профільного (медичного) ліцею у спортивних секціях. У цьому сенсі може бути використана затверджена Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України навчальна програма гурткової (секційної) роботи ХОРТИНГ для учнів 1–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Вона планується у відповідних документах і планах та затверджується наказом директора до початку навчального року. Програма також передбачає змагання з окремих видів спорту, наприклад - українського національного виду спорту (розділ "Форма").