Правила спортивних змагань з бойового хортингу в розділі "РУКОПАШНА СУТИЧКА" - основному розділі бойового хортингу

Голова розділу змагань "Рукопашна сутичка"
Єрьоменко Едуард Анатолійович
Президент УФХ, Заслужений тренер України, майстер спорту України міжнародного класу, учасник війни у Республіці Афганістан
Контакти:
E-mail: world.horting@gmail.com, Skype: eduard.yeremenko
Поштова адреса для надсилання листів:
Єрьоменку Едуарду Анатолійовичу
а/с 76
Київ - 210
04210

 
ВСЕУКРАЇНСЬКІ ПРАВИЛА ЗМАГАНЬ БОЙОВОГО ХОРТИНГУ
РОЗДІЛ "РУКОПАШНА СУТИЧКА"

Вступ

Хортинг – національний вид спорту України. Він є важливою складовою патріотичного та духовного виховання молоді, відродження та розвинення спортивних, бойових і культурних традіцій українського народу, зміцнення здоров’я, розвитку фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини шляхом залучення її до участі у змаганнях з хортингу.

Правила змагань з виду спорту хортинг розроблені і діють на основі досвіду та напрацювань у змішаному виді єдиноборства, розраховані на спортсменів різного віку. В основній частині Правил зазначені вікові групи та вагові категорії учасників змагання, які змагаються між собою за даними Правилами в різних розділах змагань. Розділи змагань з хортингу поділяються на основні, спеціальні та прикладні. До основних розділів змагань з хортингу входять: "Двобій", "Боротьба", "Форма" та "Показовий виступ". До спеціальних розділів входять: "Фул-контакт", "Нокдаун", "Сутичка", "Гирьовий спринт". До прикладних розділів входять: "Військовий хортинг", "Поліцейський хортинг", "Рукопашний хортинг".

Характеристика основних розділів змагань

До складу основних розділів входять чотири різні за напрямом підготовки та специфікою розділи. У розділі "Двобій" проводиться змагання із застосуванням прийомів змішаного стилю: ударної та кидкової техніки у стійці й партері. У розділі "Боротьба" застосовується комплекс прийомів боротьби в одязі. Розділ "Форма" передбачає точне виконання розроблених та обумовлених комплексів прийомів техніки хортингу. У розділі "Показовий виступ" спортсмени демонструють вільні та заздалегідь підготовлені ними окремі прийоми і комплекси прийомів самозахисту без зброї та з імітаційною зброєю.

Розділ "Двобій" є провідним розділом, основою та візитною карткою хортингу, в якому змагальна сутичка проводиться як комплекс із двох різних за правилами раундах. В розділі "Двобій" людина, яка займається хортингом, може перевірити свої надбані навички в реальному повноконтактному поєдинку з рівним по вазі та віку суперником. В юнацьких вікових групах 6-7, 8-9, 10-11, 12-13 років на змаганнях немає ударів руками в голову. Це зроблено з метою упередження отримання небажаних ударів по голові в дитячому віці, і щоб батьки малюків не боялися приводити дітей в спортивні зали хортингу, де за цим уважно слідкують. В віці для кадетів чоловічої статі 14-15 років надається тільки 2 (дві) хвилини першого раунду з ударами в голову при захисному екіпіруванні - шолом та рукавиці, для укріплення та розвитку техніки нанесення ударів, захисту від ударів в голову, для того, щоб спортсмени-початківці набували навичків нанесення ударів та захисту від ударів в голову. Але другий раунд двобою у них повноконтактний з ударами руками в тулуб, боротьбою в стійці та партері. Таким чином дані Правила дозволяють спортсмену також отримати навички самооборони. Навіть у другому раунді, де є боротьба з ударами ногами та руками в тулуб, молодші юнаки, юнаки, кадети, юніори вдягають захисні протектори на гомілки, щоб не травмувати ноги при контакті з суперником. Підготовка юних спортсменів до реальних двобоїв проводиться поступово. Молодші юнаки і юнаки контактні двобої проводять в зазначеному Правилами змагальному костюмі - хортовці, яка захищає шкіру дитини від потертостей, шкіряних ссадин та подразнень, що можуть статися при зіткненні з суперником в двобої, та з метою дотримання "Правил спортивної гігієни хортингу".

Змагання серед жінок проводяться за правилами другого раунду комплексного двобою, де немає ударів у голову, а дозволені удари в тулуб і боротьба та обов'язково проводяться в захисному екіпіруванні, що складаються з комплекту: протектору грудей з пластиковими вставками, шолома, протекторами на гомілки та пах. Жінка може навчитися захищати себе, може досягти високих спортивних результатів, але при цьому залишитися гарною і фізично здоровою як майбутня мати.

Починаючи з вікової групи 14-15 років змагання з хортингу можуть проводитися в абсолютній ваговій категорії. Важкі та найбільш вольові спортсмени мають можливість перевірити себе серед всіх спортсменів свого віку.

Вагові категорії в змаганнях з хортину серед дорослих змозі охопити всіх бажаючих спортсменів і демократично порівняти їх в двобої за даними Правилами: жіночих - 8 (вісім) категорій, чоловічих - 9 (дев'ять) вагових категорій. Дані категорії існують і в змаганнях серед вікових груп ветеранів, а це означає що людині, яка бажає продовжити змагальне життя в хортингу, не треба додатково змінювати чи навмисно утримувати свою вагу після активного періоду виступів в змаганнях серед дорослих.

У змаганнях, якщо не виявився переможець за основний час двораундового комплексного поєдинку, надається вирішальний третій додатковий раунд "Pride Round", який проводиться до першої технічної дії, яка надає перевагу одного спортсмена над іншим в один бал і більше.

У вікових групах ветеранів 35-40 років і в групі старше 40 років додатковий третій раунд призначається після виявлення різниці у вазі. Це пов'язане з необхідністю збереження здоров'я людей ветеранського віку, які змагаються, з метою мінімізувати отримання ударів в голову. В ветеранських групах у обов'язкове захисне екіпірування включені: протектори на гомілки та пах, в першому раунді - рукавиці 10 унцій. Кожна літня людина, яка займається хортингом, має довге спортивне життя і бажання тренуватися, даючи приклад молоді.

В розділі "Боротьба" спортсменам дозволений широкий арсенал кидкової техніки, елементів боротьби як у стійці, так і в партері, застосування всіх можливих захватів, утримань, больових прийомів на руки: зап’ясний, ліктьових та плечовий суглоб, больових прийомів на ноги: гомілковостоп, колінний та тазостегновий суглоб, а також весь арсенал задушливих прийомів як за допомогою рук та ніг, так і за допомогою одягу. В даному розділі проводиться боротьба в одязі - захватній щільній хортовці: куртка, підперезана поясом, і брюки. Даний розділ змагань позитивно впливає на рівень швидкісної підготовки з опором та швидкісно-силової витривалості борців.

В розділі "Форма" спортсмен двобій не проводить, демонструє базові технічні вправи, але однозначно такі вправи готують спортсмена до контактного поєдинку. Тому всі форми в хортингу розроблені і вкомплектовані з реальних комбінацій двобою і виконуються тільки в бойовій стійці. Форми на змаганнях виконуються в парному розряді - по два учасники з однієї команди виконують форму одночасно, а також у командному розряді - по п’ять учасників з однієї команди виконують форму одночасно. Даний розділ змагання позитивно впливає на розвиток спеціальних фізичних якостей: пластики, координації, швидкісно-силової підготовки.

В розділі "Показовий виступ" змагання проводяться в одиночному, парному та командному розряді, де команда складається з п'яти чоловік. В даному виді змагань виховується почуття відповідальності і колективізму, боротьби за свою команду. П'ять членів показової команди формуються із спортсменів різних статей та віку, і клуб хортингу, в якому є показова команда, буде стабільнішим та чемно і серйозно відноситися до занять фізичною культурою і спортом.

В показовому виступі з хортингу є істотний елемент творчості, в нього можуть бути включені: музичне супроводження, акробатичні елементи, форми хортингу, епізоди поєдинків, демонстрація базової техніки, демонстрація захватів, кидків, больових, задушливих прийомів, розбивання твердих предметів, групові двобої.

Характеристика спеціальних розділів змагань

В розділі "Фул-контакт" змагальні двобої між суперниками проводяться із застосіванням ударної техніки в 10-унцових рукавицях руками та ногами з дозволеним збиванням суперника на підлогу підсічками без застосування борцівської техніки ні в стійці, ні у партері. Даний розділ є обмеженим варіантом провідного розділу змагань з хортингу «двобій».

В розділі "Нокдаун" учасники змагань вдягнені у спеціалізований костюм хортингу – хортовку. Вони використовують тільки ударну техніку руками та ногами, а також збивання з ніг за допомогою підсічок разом із дозволеними короткими прихопленнями за змагальний костюм та кінцівки суперника до 1 сек. кидкова техніки заборонена. За рахунок того, що ударними частинами рук під час двобою є кулаки, відкриті долоні та лікті, а ніг – стопи, гомілковостопні суглоби, гомілки та коліна, а також те що переважна більшість ударів наноситься по передній (грудній та брюшній) частині тулуба, спортсмени набувають високу ступінь загартування ударних частин та тулуба. Дана специфіка двобою обумовлює методику підготовки кінцівок та тулуба для перенесення високих ударних навантажень.

В розділі "Сутичка" змагання між суперниками проводяться із застосуванням прийомів боротьби без одягу. Змагальна форма для учасників – майка та шорти.

В розділі "Гирьовий спринт" проводяться змагання серед учасників різних вагових категорій, завданням яких є піднімання гир не тільки на кількість разів, а й на швидкість. Даний розділ є ефективним засобом силової підготовки спортсменів і сприяє розвиненню швидкісно-силових якостей хортингіста.

Характеристика прикладних розділів змагань

В розділі "Військовий хортинг" змагальні двобої передбачають застосування прийомів, необхідних для виконання військовими своїх завдань та таких, що сприяють військово-прикладній підготовці військовослужбовців. Двобої проводяться за правилами першого раунду «Сила» комплексного розділу змагань "Двобій" тільки за відведений час одного раунду. Застосовується ударна техніка в рукавицях, борцівські прийоми у стійці й партері, больові прийоми на руку і ногу, задушливі прийоми як у стійці, так і в партері. Прикладна підготовка – враження суперника ударами руками в стійці, переведення сутички на підлогу, застосування ударів, больових і задушливих прийомів на лежачому суперникові.

В розділі "Поліцейський хортинг" спортсмени змагаються у захватному щільному одязі – хортовці (куртка, брюки, пояс). Двобій проводиться за один раунд, в якому застосовуються удари по тулубу й ногах голими руками, по тулубу, ногах, голові ногами, повний арсенал кидкової техніки в стійці та прийоми боротьби у партері. Даний розділ сприяє розвитку психологічних якостей та надбанню навичок самозахисту, захоплення правопорушника, конвоювання, необхідних працівникам поліції, державних служб громадської безпеки. Прикладна підготовка – захватні дії суперника в одязі із застосуванням кидків і ударної техніки.

В розділі "Рукопашний хортинг" проведення рукопашних двобоїв з хортингу передбачає застосування прийомів, необхідних для працівників державних і приватних служб безпеки, охорони, тілоохоронців. Двобій проводиться голоруч за один раунд по правилах другого раунду «Честь» комплексного двобою хортингу, в якому застосовуються удари по тулубу й ногах голими руками, по тулубу, ногах, голові ногами, повний арсенал кидкової техніки в стійці та прийоми боротьби у партері. Форма одягу спортсменів – спортивна майка і шорти. Прикладна підготовка – захватні дії голими руками суперника без одягу із застосуванням ударної техніки, повний арсенал боротьби у партері голими руками.

Дотримання етикету хортингу

Змагання з будь-якого розділу хортингу проводяться з дотриманням спортивної дисципліни кожного представника команди, тренера, секунданта, судді, учасника, інших осіб, які запрошені на змагання. Змагальні процедури супроводжуються з дотриманням положень "Етичного кодексу хортингу", гідного доброзичливого поводження серед учасників спортивних змагань.

 
Розділ 1. ПРИНЦИПИ ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 Стаття 1. Загальні положення

1.1. "Правила змагань з хортингу" (далі за текстом – Правила) є єдиними чинними на території України правилами змагань з хортингу, визначають основні засади організації та проведення спортивних змагань, що проводяться на території України.

1.2. Ці Правила розроблені відповідно до Правил Міжнародної федерації хортингу.

1.3. Правила є основним нормативним документом, що регламентує порядок організації, проведення та підведення підсумків змагань з хортингу, визначає систему, порядок та умови змагальної діяльності, систему суддівства змагань. Правила є основними для змагань серед учасників усіх нижче перерахованих вікових груп як чоловічої, так і жіночої статі, визначають як загальні підходи до підготовки та проведення змагань з хортингу, так і враховують специфіку змагань по окремих розділах даного виду спорту.

1.4. За своїм масштабом змагання розподіляються на ранги: міжнародний (І,ІІ), національний (ІІІ, ІV), обласний та міський (V), інші (VI).

1.5. У змаганнях можуть брати участь спортсмени, які виступають поза конкурсом. Рішення про їх допуск приймає мандатна комісія.

1.6. Характер змагань у кожному окремому випадку визначається Положенням (Регламентом) про змагання.

1.7. Невід'ємною частиною Правил є Додатки до них.

 

Стаття 2. Розділи проведення змагань

1. Змагання з хортингу проводяться в основних, спеціальних і прикладних розділах (всього 11 розділів).

Основні розділи (чотири): Двобій, Боротьба, Форма, Показовий виступ.

Спеціальні розділи (чотири): Фул-контакт, Нокдаун, Сутичка, Гирьовий спринт.

Прикладні розділи (три): Військовий хортинг, Поліцейський хортинг, Рукопашний хортинг.

Всі розділи змагань з хортингу поділяються на контактні та безконтактні.

Контактні розділи (вісім): Двобій, Боротьба, Фул-контакт, Нокдаун, Сутичка, Військовий хортинг, Поліцейський хортинг, Рукопашний хортинг.

Безконтактні розділи (три): Форма, Показовий виступ, Гирьовий спринт.

1.1. Розділ «Двобій» – два учасники двобою проводять між собою вільний двобій із дозволеною ударною та кидковою технікою в стійці та партері, відповідно до затверджених Правил і Положення (Регламент) про проведення змагання.

1.2. Розділ «Боротьба» – два учасники двобою проводять між собою вільну борцівську сутичку в одязі (куртка, брюки, пояс) із дозволеною тільки кидковою технікою в стійці та партері, відповідно до затверджених Правил і Положення (Регламент) про проведення змагання.

1.3. Розділ «Форма» — всі учасники даного розділу змагаються між собою, виконуючи формальні комплекси хортингу відповідно до Правил.

Змагання в розділі "Форма" проводяться в якості окремої дисципліни в особистому, парному та командному розрядах.

Особистий розряд - задану суддівською колегією форму виконує один учасник самостійно.

Парний розряд - задану суддівською колегією форму виконує одночасно два учасника однієї команди (пара).

Командний розряд - задану суддівською колегією форму виконує одночасно п’ять учасників однієї команди (команда).

1.4. Розділ «Показовий виступ» – змагання проводяться в якості самостійної дисципліни і виконуються в трьох варіантах: в особистому розряді виступає один представник команди; в парному розряді виступає команда з двох учасників (показова пара); в командному розряді виступає команда з п'яти учасників (показова команда).

1.5. Розділ «Фул-контакт» – два учасники проводять двобій у рукавицях. Форма одягу – шорти, майка. Застосовується тільки ударна техніка рук і ніг у стійці, а також збивання підсічкою.

1.6. Розділ «Нокдаун» – два учасники двобою проводять між собою вільний двобій у стійці з дозволеною тільки ударною технікою рук і ніг без ударів у голову. Форма одягу: хортовка (куртка, брюки), підперезана поясов.

1.7. Розділ «Сутичка» – два учасники проводять борцівську сутичку без одягу. Форма – шорти, майка.

1.8. Розділ «Гирьовий спринт» – швидкісне піднімання гир 16, 24, 32 кг. Показники: кількість разів, час виконання вправи.

1.9. Розділ «Військовий хортинг» – двобій проводиться за правилами першого раунду комплексного двобою хортингу «Сила», але за один безперервний час.

1.10. Розділ «Поліцейський хортинг» – два учасники проводять двобій у захватних хортовках (куртка, брюки, пояс) без рукавиць і без ударів у голову з повним арсеналом кидків і боротьби на підлозі за один наданий раунд

1.11. Розділ «Рукопашний хортинг» – два учасники змагаються за правилами другого раунду комплексного двобою хортингу «Честь», але за один безперервний час.

2. Учасник змагання в одному розділі може бути допущений до участі у змаганні в іншому розділі чи декількох інших розділах змагань.

 Стаття 3. Організація змагань

1. Змагання з хортингу в усіх розділах проводяться за чинними Правилами.

2. Для якісної підготовки і проведення на високому рівні змагань формується Оргкомітет. Оргкомітет затверджує в установленому порядку план підготовки та проведення змагань та здійснює заходи, спрямовані на його виконання, у тому числі щодо: підготовки й облаштування хортів (змагальних майданчиків), місць зберігання інвентарю, розташування транспортних засобів; розміщення, харчування і медичного обслуговування учасників і суддів; інформаційного забезпечення змагань, пропаганди хортингу як виду спорту, поширення відомостей про змагання у засобах масової інформації.

3. При відсутності Оргкомітету його обов'язки покладаються на організацію, що проводить змагання.

 

Розділ 4. УЧАСНИКИ ЗМАГАНЬ

 Стаття 1. Вікові групи

Учасники змагань з хортингу поділяються на десять вікових груп:

1. Молодші юнаки і дівчата 6-7 років;

2. Молодші юнаки і дівчата 8-9 років;

3. Юнаки і дівчата 10-11 років;

4. Старші юнаки і дівчата 12-13 років;

5. Кадети і кадетки 14-15 років;

6. Юніори і юніорки 16-17 років;

7. Молодь (чоловіки, жінки) 18-21 рік;

8. Дорослі (чоловіки, жінки) 18 років і старше;

9. Ветерани групи А (чоловіки, жінки) 35–40 років;

10. Ветерани групи Б (чоловіки, жінки) 40 років і старше.

Категорія - молодь (чоловіки, жінки) 18-21 рік - кваліфікується в даних Правилах як окрема вікова група, серед спортсменів якої проводяться змагання.

 Стаття 2. Вагові категорії 

№ п/п

Назва категорії

Стать

Чоловіча

Жіноча

1. Молодші юнаки та дівчата 6-7 років

1.

Легка

До 20 кг

До 20 кг

2.

Середня

20-25 кг

20-25 кг

3.

Важка

понад 25 кг

понад 25 кг

2. Молодші юнаки та дівчата 8-9 років

1.

Легка

До 25 кг

До 25 кг

2.

Середня

25-30 кг

25-30 кг

3.

Важка

понад 30 кг

понад 30 кг

3. Юнаки та дівчата 10-11 років

1.

Найлегша

до 30 кг

До 30 кг

2.

Легка

30-35 кг

30-35 кг

3.

Середня

35-40 кг

35-40 кг

4.

Важка

понад 40 кг

понад 40 кг

4. Старші юнаки та дівчата 12-13 років

1.

Найлегша

до 35 кг

 до 35 кг.

2.

Легка

35-40 кг

35-40 кг

3.

Напівсередня

40-45 кг

40-45 кг

4.

Середня

45-50 кг

45-50 кг

5.

Напівважка

50-55 кг

50-55 кг

6.

Важка

55-60 кг

55-60 кг

7.

Суперважка

Понад 60 кг

Понад 60 кг

5. Кадети та кадетки 14-15 років

1.

Найлегша

до 45 кг

до 40 кг

2.

Легка

45-50 кг

40 — 45 кг

3.

Напівсередня

50-55 кг

--//--

4.

Середня

55-60 кг

45 — 50 кг

5.

Напівважка

60-65 кг

50 — 55 кг

6.

Важка

65-70 кг

55 - 60 кг

7.

Суперважка

понад 70 кг

понад 60 кг

8.

Абсолютна

без обліку ваги

без обліку ваги

6. Юніори та юніорки 16-17 років

1.

Найлегша

до 50 кг

до 45 кг

2.

Напівлегка

50-55 кг

45-50 кг

3.

Легка

55-60 кг

50-55 кг

4.

Напівсередня

60-65 кг

--//--

5.

Середня

65-70 кг

55-60 кг

6.

Напівважка

70-75 кг

60-65 кг

7.

Важка

75-80 кг

65-70 кг

8.

Суперважка

понад 80 кг

понад 70 кг

9.

Абсолютна

без обліку ваги

без обліку ваги

7. Молодь (чоловіки, жінки) 18-21 рік

1.

Найлегша

до 55 кг

до 50 кг

2.

Легка

55 - 60 кг

50 - 55 кг

3.

Напівлегка

60 - 65 кг

55 - 60 кг

4.

Перша напівсередня

65 - 70 кг

60 - 65 кг

5.

Друга напівсередня

70 - 75 кг

--//--

6.

Середня

75 - 82 кг

65 - 70 кг

7.

Напівважка

82 - 90 кг

70 - 76 кг

8.

Важка

90 - 98 кг

76 - 82 кг

9.

Суперважка

понад 98 кг

понад 82 кг

10.

Абсолютна

без обліку ваги

без обліку ваги

8. Дорослі (чоловіки, жінки) 18 років і старше

1.

Найлегша

до 55 кг

до 50 кг

2.

Легка

55 - 60 кг

50 - 55 кг

3.

Напівлегка

60 - 65 кг

55 - 60 кг

4.

Перша напівсередня

65 - 70 кг

60 - 65 кг

5.

Друга напівсередня

70 - 75 кг

--//--

6.

Середня

75 - 82 кг

65 - 70 кг

7.

Напівважка

82 - 90 кг

70 - 76 кг

8.

Важка

90 - 98 кг

76 - 82 кг

9.

Суперважка

понад 98 кг

понад 82 кг

10.

Абсолютна

без обліку ваги

без обліку ваги

9. Ветерани групи А (чоловіки, жінки) 35 – 40 років

1.

Найлегша

до 55 кг

до 50 кг

2.

Легка

55 - 60 кг

50 - 55 кг

3.

Напівлегка

60 - 65 кг

55 - 60 кг

4.

Перша напівсередня

65 - 70 кг

60 - 65 кг

5.

Друга напівсередня

70 - 75 кг

--//--

6.

Середня

75 - 82 кг

65 - 70 кг

7.

Напівважка

82 - 90 кг

70 - 76 кг

8.

Важка

90 - 98 кг

76 - 82 кг

9.

Суперважка

понад 98 кг

понад 82 кг

10.

Абсолютна

без обліку ваги

без обліку ваги

10. Ветерани групи Б (чоловіки, жінки) 40 років і старші

1.

Найлегша

до 55 кг

до 50 кг

2.

Легка

55 - 60 кг

50 - 55 кг

3.

Напівлегка

60 - 65 кг

55 - 60 кг

4.

Перша напівсередня

65 - 70 кг

60 - 65 кг

5.

Друга напівсередня

70 - 75 кг

--//--

6.

Середня

75 - 82 кг

65 - 70 кг

7.

Напівважка

82 - 90 кг

70 - 76 кг

8.

Важка

90 - 98 кг

76 - 82 кг

9.

Суперважка

понад 98 кг

понад 82 кг

10.

Абсолютна

без обліку ваги

без обліку ваги

 

1. В змаганні серед жінок старше 18 років відсутня друга напівсередня вагова категорія.

2. Якщо кількість учасників, допущених мандатною комісією до змагань, недостатня для об'єктивного визначення результатів, організатори змагань мають право поєднувати дві суміжні, прикордонні вагові категорії, попередньо одержавши згоду представників команд.

 Стаття 3. Допуск учасників до змагань

1. До участі в змаганнях допускаються спортсмени відповідного віку, статі, вагових категорій і класифікаційних рівнів хортингу (ранків), зазначених у Правилах, дані яких правильно оформлені в заявочному листі відповідної спортивної організації, що мають необхідний медичний дозвіл, діючий на весь період проведення змагання поліс.

2. Безпосередній допуск учасників (спортивних організацій) до змагань покладається на Мандатну комісію. Голова Мандатної комісії призначається Головним суддею змагання.

3. Якщо представник команди офіційно заявляє учасника, але учасник спізнився чи не з'явився на Мандатну комісію, Медичну комісію, офіційне зважування, такий учасник до змагань не допускається.

4. При виникненні проблем з допуском до участі в змаганнях остаточне рішення приймає Головний суддя.

5. До змагань у безконтактних розділах серед юніорів 16-17 років допускаються кадети 14-15 років, серед молоді (чоловіки, жінки) та серед дорослих (чоловіки, жінки) допускаються юніори та юніорки 16-17 років, які є чемпіонами і призерами національних змагань у своїй віковій групі.

6. До змагань у контактних розділах серед молоді (жінки) та серед дорослих (жінки) допускаються юніорки 16-17 років, які є чемпіонками і призерками національних змагань у своїй віковій групі серед юніорок.

7. До змагань у контактних розділах серед молоді (чоловіки) та серед дорослих (чоловіки) допускаються юніори 17 років, які є чемпіонами і призерами національних змагань у своїй віковій групі серед юніорів.

 

Тривалість двобою - молодші юнаки і юнаки:
 
Молодші юнаки і дівчата 6-7, 8-9 років
Відбіркові поєдинки: 1 раунд - 1 хв., 2 раунд - 1 хв., міжраундова перерва - не призначається.
Напівфінальні і фінальні поєдинки: 1 раунд - 1,5 хв., 2 раунд - 1,5 хв., міжраундова перерва - не призначається.
Юнаки і дівчата 10-11, 12-13 років
Відбіркові поєдинки: 1 раунд - 1,5 хв., 2 раунд - 1,5 хв., міжраундова перерва - не призначається.
Напівфінальні і фінальні поєдинки: 1 раунд - 2 хв., 2 раунд - 2 хв., міжраундова перерва - не призначається.
2. У вікових групах - кадети і кадетки 14-15 років, юніори і юніорки 16-17 років проведення двобоїв у спортсменів чоловічої і жіночої статі різне.
Спортивні двобої серед учасників чоловічої статі проводяться - комплексні двобої у два різнопланові раунди із зміною екіпірування та за різними правилами.
Екіпірування першого раунду - шолом, капа, рукавиці 10 унцій, паховий протектор, протектори на гомілку та голеностоп.
Екіпірування другого раунду - паховий протектор, протектори на гомілку та голеностоп.
Спортивні двобої серед учасників жіночої статі проводяться - у два раунди без зміни екіпірування та за однаковими правилами.
Тривалість двобою - кадети і юніори:
 
Кадети і кадетки 14-15 років
Відбіркові поєдинки: 1 раунд - 2 хв., 2 раунд - 2 хв., міжраундова перерва - 1 хв.
Напівфінальні і фінальні поєдинки: 1 раунд - 2,5 хв., 2 раунд - 2,5 хв., міжраундова перерва - 1 хв.
Юніори і юніорки 16-17 років
Відбіркові поєдинки: 1 раунд - 2,5 хв., 2 раунд - 2,5 хв., міжраундова перерва - 1 хв.
Напівфінальні і фінальні поєдинки: 1 раунд - 3 хв., 2 раунд - 3 хв., міжраундова перерва - 1 хв.
Якщо змагання проводяться в кілька днів, з поділом на вибіркову (попередню) і фінальну частини або на відповідні розділи і вагові категорії, що обов'язково вказується в Положенні про змагання.
Між двобоями кожен учасник повинен відпочивати не менш 15 (п'ятнадцяти) хвилин.
Кількість двобоїв за один день не повинна перевищувати:
- 5 (п'ять) для дорослих чоловіків;
- 4 (чотири) для дорослих жінок, ветеранів чоловіків та жінок, юніорів і юніорок, кадетів і кадеток, юнаків і дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат.
Стаття 15. Початок, зупинка і закінчення двобою
1. Викликані учасники до початку двобою повинні знаходитися біля хорту /змагального майданчику/ кожен зі своєї сторони:
а) «Перший» учасник в темно-синьому шоломі, в хортовці /для вікових груп 6-7, 8-9, 10-11, 12-13 та учасників жіночої статі/, в синій майці і шортах (для вікових груп чоловічої статі 14 років і старші) - розташовується на краю хорту ліворуч від Рефері та обличчям до Рефері двобою, якщо готовий до двобою, то подає знак покладенням правої руки у кулаку або у рукавиці на область серця (готовність до поєдинку та повага до суперника);
б) «Другий» учасник в жовтому шоломі в хортовці /для вікових груп 6-7, 8-9, 10-11, 12-13 та учасників жіночої статі/, в жовтій майці і синіх шортах (для вікових груп чоловічої статі 14 років і старші)  - розташовується на краю хорту праворуч від Рефері та обличчям до Рефері двобою, подаючи правою рукою сигнал готовності - правий кулак на серце.
2. Після оголошення Арбітром початку двобою, Рефері переконавшись в тому, що спортсмени готові до двобою (сигналом їхньої готовності є покладена ними права рука стиснута в кулак на область серця), подає команду: "Хорт!" або "На хорт!" - "Hort!" - "On Hort!" та запрошує учасників зайняти бойову позицію на відповідних вихідних місцях у бойовій стійці обличчям один до одного. Учасники заходять на змагальний майданчик, виконують уклін етикету і в указаному місця хорту займають бойове положення в напрямку суперника. Після команди Рефері для розпочинання дій, спортсменам не заборонене коротке привітання. Для спортменів в перчатках вітанням є торкання рукавицями обох рукавиць суперника, для спортсменів без перчаток вітанням є доторкання правими долонями рук. На прикінці другого раунду (без рукавиць) вітанням є потискання правих рук і підтримкою долонею лівої руки /потискання відразу двома руками/.
Відстань між суперниками складає 3 (три) метри - по 1,5 (півтора) метри від центру хорту).
3. Двобій починається по команді рефері: «Файт!» - "Fight!" (Починайте!).
4. Двобій зупиняється по команді рефері: «Стоп!» - "Stop!"  (Зупиніться!).
5. Двобій активізується по команді рефері: «Мо-Файт!» - "More-Fight!" - "Активізуватись!" (Продовжуйте!).
6. Двобій закінчується:
а) при перемозі одного з учасників "технічним нокаутом";
б) при одержанні одним з учасників різниці в 6 (шість) балів у двобою - «Повна перемога»;
в) при проведенні одним з учасників больового, задушливого прийому або трьох утримань для повної перемоги, кожне по 15 (п'ятнадцять) секунд;
г) при дискваліфікації одного з учасників;
д) при знятті Головним лікарем одного з учасників двобою;
е) при знятті секундантом або тренером одного з учасників;
ж) по закінченні часу двобою.
7. Якщо протягом двобою виникла необхідність поправити костюм хортовку (на дитячо-юнацьких змаганнях) або бійцівські шорти, майку та протектор на груди (для жінок), узяти капу, яка випала у спортсмена впродовж поєдинку, поправити захисне екіпірування, то Рефері зупиняє поєдинок і особисто контролює процес заправлення, після чого дає команду продовжити двобій. Під час заправлення інший спортсмен може сидіти на хорті (дозволяється сидячи обличчям до тренера мовчки слухати підказки).
8. Офіційне закінчення двобою настає після того, як Рефері піднімає руку переможцю.
9. Якщо спортсмени показали однакові результати в обох раундах, тоді рішення виносить Головний суддя змагання. Якщо після наради суддів Головний суддя призначає додатковий третій раунд, Суддівська бригада проводить суддівство останнього раунду і виносить остаточне рішення.
10.  Після завершення основного часу двобою учасники розташовуються на своїх стартових місцях на хорті обличчям до глядацьких трибун та Бокових суддів. Якщо переможець виявлений шляхом складання суми балів або має місце "Повна перемога", то Рефері підходить до учасників, бере обох за руки, і піднімає руку переможцю двобою.
11. Якщо результат двобою рівний і судді мають визначити перемогу "За рішенням суддів", то Рефері голосно просить визначитися покладаючи праву руку на область серця із командою (Рішення суддів!): "Judge- Result!", і після визначення суддів, підходить до учасників, бере обох за руки і піднімає руку переможцю, потім всі втрьох розвертаються на місці в протилежну сторону і Рефері ще раз піднімає руку переможцю. Після цього Рефері зводить руки учасників разом і пропонує привітатися спортсменів після двобою (дозволяється потискання рук, спортивні обійми, речові вітання і підбадьорювання, привітання секунданта і тренера суперника з протилежної сторони хорту). На кінцеві привітання надається не більше 15 (п'ятнадцяти) секунд.
12. Після проведення двобою учасники виходять з хорту на краю змагального майданчика розвертаються до Рефері і поклавши праву руку на область серця виконують невеличкий уклін голови в знак подяки за суддівство його двобою (незалежно хто переміг). Вже потім можуть спілкуватися з тренером та секундантом.
Стаття 16. Зупинка двобою
1. Зупинка двобою відбувається тільки по команді Рефері на хорті /змагальному майданчику/, і ніхто інший не має таких повноважень.
Рефері зупиняє двобій чи його продовжує в наступних випадках:
-  при неможливості одним з учасників продовжувати поєдинок;
-  при грубому порушенні правил двобою;
-  із причин, викликаних зміною нормального положення протекторів, випадіння капи учасника, при виникненні необхідності упорядкувати форму учасника або обох учасників (але не більше ніж на 1 хв.).
2. Двобій, зупинений з будь-яких причин, відновлюється з часу його зупинки, зафіксованого заступником Арбітра двобою.
3. На термін винесення Рефері зауваження або офіційного попередження одному з учасників час двобою не зупиняється, а продовжується, і є включеним в загальний час двобою.

Стаття 17. Хронометраж двобою
1. Час двобою починає відраховуватися після команди Рефері «Файт!» - "Починайте!", зупиняється по команді «Стоп!» - "Stop!" - "Зупиніться!".
2. При необхідності тривалої зупинки часу, після команди «Стоп» - "Stop!" Рефері дає додаткову команду «Стоп-Tайм!» - "Stop-Time!".
3. У випадках, коли Головний суддя чи його заступник, або Арбітр двобою вважають за необхідне зупинити двобій, вони сповіщають про це заступника Арбітра двобою, що повинен зупинити секундомір, і повідомляють Рефері своє рішення про зупинення двобою.
Стаття 18. Оцінка технічних дій учасників двобою
1. Оцінка технічних дій учасників під час двобою здійснюється Суддівською бригадою, узагальнюється та офіційно повідомляється Рефері на хорті.
2. Оцінці підлягають як дозволені, так і заборонені Правилами технічні дії.
4. Рішення про присудження оцінки або оголошення попередження приймається Рефері на хорті після врахування сигналів Бокових суддів.
5. При порушенні правил, у випадку, коли два кутові судді не помітили цього, Рефері має виключне право на оголошення тільки Зауваження - "Rem-Foll", Офіційне попередження - "Foll" Рефері самостійно виносити права не має.
6. Кожен член Суддівської бригади на хорті /два Бокові судді і Рефері/ та за столом Арбітра /Арбітр двобою та його заступник/ - всього п'ять суддів, має один рівнозначний голос при винесенні рішення про перемогу.
7. Технічні дії після команди Рефері «Стоп!» - "Stop!" - "Зупиніться!" - не зараховуються й оцінюються як порушення правил.
8. Порушення правил, допущені після команди Рефері «Стоп!» - "Stop!" - "Зупиніться!", оцінюються оголошенням зауваження чи офіційного попередження.
9. Технічні дії і порушення, виконані одночасно з командою Рефері «Стоп!» - "Stop!" - "Зупиніться!", - зараховуються як такі, що відбулися.
10. Технічні дії, які виконуються в комбінації, і є її невід'ємною частиною, початі до команди Рефері «Стоп!» - "Stop!" - "Зупиніться!" і закінчені після, або початі одночасно з командою, зараховуються як такі, що відбулися.
11. У вищевказаних випадках судді повинні враховувати наступні фактори:
-  рівень шумового фону на місці змагань;
-  відстань від Рефері до учасників;
-  звучність команди Рефері «Стоп!» - "Stop!" - "Зупиніться!";
-  звукопроникливість захисного шолому учасника (при наявності такого);
-  фактичний проміжок часу між командою і виконанням технічної дії.
Стаття 19. Критерії оцінки "Успішна атака" - "Attack" - 1 (один) бал
1. Якщо в результаті проведення дозволеної правилами технічної дії, успішної комбінації ударів, переходу від ударної до кидкової техніки з продовженням атаки у партері або без неї, його суперник розгубився та втратив контроль захисту, не в змозі продовжувати захист 2-3 секунди або більше, учаснику присуджується оцінка "Успішна атака" - 1 (один) бал.
2. За кидкову атаку дається оцінка "Успішна атака" - 1 (один) бал:
- якщо спортсмен провів кидок без падіння на підлогу хорту суперника з положення стоячи, та продовжує його атакувати, і той втративши рівновагу упав на ягодиці, грудь, живіт;
- якщо спортсмен провів кидок з падінням, продовжує атакувати, а суперник впав на спину, на бок, на поясницю;
- якщо спортсмен кинув на підлогу хорту суперника, який знаходився у положенні стоячи на колінах, а після кидка опинився на животі, на боці, на спині.
3. Якщо спортсмен провів активну спробу проведення утримання /в першому у продовженні атаки із стійки або другому раунді/, утримував на підлозі хорту суперника спиною вниз впродовж 10 (десяти) секунд, а інший спортсмен не мав змоги вийти і знаходився у положенні утримання, Рефері не зупиняючи поєдинок на підставі рішення кутових cуддів (хоча б одного) присуджує оцінку "Успішна атака" - 1 (один) бал.
Стаття 20. Критерії оцінки "Результативна атака" - "Result-Attack" - 2 (два) бали
Результативна атака - є сфокусована направлена атака одного суперника іншим, при якій атакований спортсмен наочно демонструє отримання ушкоджень при розбалансованому невпевненому захисті.
1. Оцінка оголошується, якщо в результаті проведення дозволеної правилами технічної дії, успішної комбінації ударів, переходу від ударної до кидкової техніки з продовженням атаки у партері або без неї, його суперник розгубився та втратив контроль захисту, не в змозі продовжувати захист 3-5 (три-п'ять) секунд, а потім прийняв бойову стійку, показуючи свою готовність продовжувати двобій, учаснику, який провів атаку присуджується оцінка "Результативна атака" - "Result-Attack" - 2 (два) бали.
2. За кидкову атаку дається оцінка "Результативна атака"-"Result-Attack" - 2 (два) бали:
- якщо спортсмен провів кидок без падіння на підлогу хорту з положення стоячи суперника з помітно великою амплітудою, та продовжує його атакувати, і той втративши рівновагу упав на спину, на бік;
- якщо спортсмен провів кидок з падінням з помітно великою амплітудою, продовжує атакувати, а суперник впав на спину, на плече.
3. Оцінка оголошується, якщо спортсмен провів активну спробу проведення утримання /в першому у продовженні атаки із стійки або другому раунді/, утримував на підлозі хорту суперника спиною вниз впродовж 15 (п'ятнадцяти) секунд, а інший спортсмен не мав змоги вийти і знаходився у положенні утримання, Рефері не зупиняючи поєдинок на підставі рішення Бокових cуддів (хоча б одного) присуджує спочатку 1 бал (10 секунд), потім 2 бали (15 секунд) оцінку "Результативна атака" - "Result-Attack" - 2 (два) бали.
Утримання, які спортсмен провів у одному раунді можуть бути сумарно оцінені до 6 (шести) балів до повної перемоги трьома утриманнями по 15 сек, або будь-якою сумою балів за неповні утримання.
Стаття 21. Оцінка кидкових контратак
1. Якщо спортсмен, який проводить кидкову контратаку не зміг змінити напрямок падіння суперника, характер його атаки, і сам при цьому впав у напрямку атаки суперника, така контратака вважається нерезультативною, а оцінка за виконану дію надається спортсменові, який проводив кидкову атаку.
2. Якщо спортсмен не зробив кидкових контратакуючих дій, а його суперник виконуючи кидок несподівано сам впав на ягодиці, на бік, на живіт, на груди,, на спину, сперся руками об підлогу хорту, то оцінка за кидкову контратаку спортсменові не зараховується, і контратака вважається такою, що не відбулася.
Стаття 22. Визначення результату двобою
1. Перемога в змаганнях з хортингу в розділі "Двобій" може бути трьох видів:
- "Повна перемога";
- перемога "За різницею балів";
- перемога "За рішенням cуддів".
2. "Повна перемога" може бути отримана:
- нокаутом (одному учаснику присуджена перемога (Технічний нокаут!) - "Knockout");
- достроково "За явною перевагою" - "E-Fight" (під час двобою Рефері зупиняє та оголошує перемогу);
- отриманням оцінок з різницею у  6 (шість) балів або більше, при тому, що час двобою закінчився;
- закінченим больовим прийомом - (Больовий прийом!) - "Pain-Fest";
- закінченим задушливим прийомом - (Задушливий прийом!) - "Suff-Fest";
- трьома повними утриманнями по 15 (п'ятнадцять) секунд - (Повне утримання!) - "Full Fest";
- через дискваліфікацію суперника за порушення правил з одного двобою (півфінального) - "Dis-Fight!", з усього змагання - "Dis-Full!";
- через неявку суперника" або зняття його лікарем змагань - "Non-Fight!".
3. Перемога "За різницею балів" може бути отримана:
- коли на момент закінчення двобою різниця балів суперників (враховуючи зняття балів за порушення правил) 6 (шість) балів і більше.
- якщо у двобої не було технічних оцінок, але учасник має три фіксовані порушення правил - "Зауваження", "Офіційне попередження" та "Умовну дискваліфікацію", то по закінченню двобою інший учасник отримує перемогу "За різницею балів";
4. Перемога "За рішенням суддів" може бути отримана коли на момент закінчення двобою загальна сума балів одного суперника (враховуючи зняття балів за порушення правил) дорівнює сумі балів іншого суперника:
- без суддівської наради;
- після суддівської наради.
5. Перемога без суддівської наради: визначається відразу після закінчення часу двобою, якщо більшість суддів віддали перевагу одному із спортсменів "За бойовий дух!" - "For Fight Spirit!", враховуючи що він був активніше і робив більше сфокусованих технічних дій, виявив більш високий бойовий дух та кращу технічну і тактичну підготовку.
6. Перемога після суддівської наради - "Judgeounsel!": визначається, якщо судді видали рішення - "Невстановлена перемога!" - "Non-Result!" вступає у дію стаття 23 даного розділу: "Порядок встановлення перемоги".
7. Результатом двобою може бути нічийний результат, якщо про це сказано у Положенні про змагання.
Стаття 23. Порядок встановлення перемоги
1. Після суддівського рішення - "Невстановлена перемога!" - "Non-Result!" Арбітр двобою розпочинає процедуру встановлення перемоги.
2. У титульних та фінальних двобоях з хортингу серед вікових груп:
юніорів 16 - 17 років;
молоді та дорослих 18 - 35 років: чоловіки та жінки процедура встановлення перемоги здійснюється у такому порядку:
- перевага віддається спортсменові, який має у своєму активі 2 (дві) результативні атаки у 2 (два) бали - "Result-Attack";
- якщо 2 (двох) оцінок у 2 (два) бали немає у жодного учасника, то перемога визначається різницею у вазі;
- якщо різниця у вазі недостатня для визначення переможця, то Головний суддя змагань призначає виключний третій раунд "Pride Round" остаточного вирішення.
3. Для всіх інших, не вказаних вище вікових груп "Порядок встановлення перемоги" наступний:
- перевага віддається спортсменові, який має у своєму активі оцінених результативних атак у 2 (два) бали - "Result-Attack" більше ніж у суперника;
- якщо оцінок у 2 (два) бали немає у жодного учасника, то перемога визначається різницею у вазі згідно статті 25 даних правил;
- якщо різниця у вазі недостатня для визначення переможця, то перемога віддається спортсменові, який має вищу загальну якість зароблених оцінок (враховуючи суддівські покарання);
- якщо у обох учасників абсолютно однакові оцінки, то перемога віддається спортсменові, який заробив останню технічну (не штрафну) оцінку у даному двобої;
- якщо технічних оцінок у двобої не було, то перемогу отримує спортсмен, у кого менше штрафних оцінок.
Стаття 24. Умови проведення змагань в абсолютній ваговій категорії (без урахування ваги) серед різних вікових груп
1. Змагання в абсолютній ваговій категорії (без урахування ваги) проводиться у вікових групах:
- Кадети і кадетки 14 - 15 років;
- Юніори і юніорки 16 - 17 років;
- Молодь (чоловіки, жінки) 18 - 21 рік;
- Дорослі (чоловіки, жінки) 18 років і старше;
- Ветерани групи А (чоловіки, жінки) 35 – 40 років;
- Ветерани групи Б (чоловіки, жінки) 40 років і доросліше.
2. Вагові обмеження спортсменів для участі у змаганнях в абсолютній ваговій категорії:
Кадети - не менше 50 кг;
Кадетки - не менше 45 кг;
Юніори - не менше 60 кг;
Юніорки - не менше 55 кг.
В інших вікових групах (дорослі і ветерани) для участі у змаганнях в абсолютній ваговій категорії обмежень не існує.
3. Порядок визначення переможця у комплексному двораундовому двобої змагань в абсолютній ваговій категорії є визначені загальними засадами даних Правил, але якщо після закінчення двох раундів кількість оцінок однакова, то перемога визначається різницею у вазі між учасниками двобою:
- Кадети і кадетки 14 - 15 років  -  3 кг;
- Юніори і юніорки 16 - 17 років  -  5 кг;
- Чоловіки (молодь, дорослі, ветерани А, ветерани Б)  -  10 кг;
- Жінки (молодь, дорослі, ветерани А, ветерани Б)  -  7 кг.
Якщо різниця у вазі не достатня для визначення переможця, то перемога віддається спортсменові, який має у своєму активі оцінених результативних атак у 2 (два) бали "Result-Attack" більше, ніж у суперника.
Якщо оцінок у 2 (два) бали немає у жодного спортсмена, то перемога віддається спортсменові, який має вищу загальну якість зароблених оцінок (враховуючи суддівські покарання).
Якщо у обох спортсменів абсолютно однакові оцінки і судді видали рішення "Невстановлена перемога!", або на протязі двобою не оголосили учасникам жодної оцінки, то спортсменам призначається третій додатковий раунд "Pride Round", який ведеться до першої оцінки.
Стаття 25. Різниця в вазі учасників змаганнь для визначення переможця у вікових групах по вагових та в абсолютній категоріях
1. В разі нічийного результату і невизначення переможця впродовж двох обов'язкових раундів двобою, Рефері проводить офіційне зважування спортсменів в деяких вікових групах серед спортсменів, яких по черзі, спочатку «Перший» - "First" - синій шолом, синя бійцівська майка, потім «Другий» - "Second" - жовтий шолом, жовта бійцівська майка, запрошує на ваги. Поки один спортсмен зважується, другий сидить в позиції етикету «Ноги нахрест» розвернутим обличчям до столу Арбітра двобою.
2. За офіційним зважування спостерігає Арбітр двобою чи заступник Арбітра двобою, який відповідає за даний хорт /змагальний майданчик/.
3. Серед спортсменів вікових груп 14-15, 16-17 років, дорослі та ветерани різниця в вазі не враховується /окрім абсолютної вагової категорії/.
Стаття 26. Критерії перемоги «Повна перемога»
Повна перемога може бути:
- технічним нокаутом;
- за явною перевагою;
- за різницею балів - 6 (шість) балів;
- больовим прийомом;
- задушливим прийомом;
- трьома повними утриманнями;
- за відмовою суперника;
- через травми суперника із зняттям його Головним лікарем з двобою.
Повна перемога присуджується спортсменові при умовах:
1. Якщо в результаті проведення дозволеної правилами технічної дії його суперник не в змозі продовжувати двобій 10 секунд і більше, учаснику присуджується оцінка «Технічний нокаут» - Повна перемога.
2. Якщо спортсмен успішно провів больовий або задушливий прийом /в першому або другому раунді/, а інший спортсмен здався і подав сигнал стукаючи рукою по підлозі хорту /змагального майданчика/ або по своєму тілу чи тілу суперника, Рефері зупиняє поєдинок і присуджує оцінку "Перемога больовим прийомом", "Перемога задушливим прийомом" - оголошує "Повну перемогу".
Сигнал про здачу повинен подати особисто спортсмен, якого атакують больовим прийомом гучно і голосно, висловивши сигнал "Stop!" - "Стоп!" при відповідному постукуванні долонею, що вважається сигналом про здачу та підставою для зарахування "Повної перемоги". Аби-який інший голосовий сигнал учасника, якого атаковано больовим прийомом, вважається сигналом про здачу та підставою для зарахування "Повної перемоги". Атакований спортсмен має право подати сигнал про заборонену дію атакуючого суперника, якщо така дія має місце (що обумовлено спеціальним пунктом даних Правил). Недійсний голосовий сигнал атакованого розцінюється як ухилення від двобою у небезпечному стані і такому учаснику присуджується поразка.
3. Якщо спортсмен успішно провів три утримання суперника на підлозі хорту спиною вниз терміном часу по 15 секунд безперервно /в першому або другому раунді/, Рефері зупиняє поєдинок після третього утримання і присуджує оцінку "Перемога повним утриманням" - оголошує "Повну перемогу".
4. Якщо всі п'ять членів Суддівської бригади одному з учасників присуджують оцінку "Перемога за явною перевагою", Рефері зупиняє поєдинок і оголошує йому "Повну перемогу".
5. Якщо суперник відмовляється продовжувати двобій і сповіщає про це Рефері, іншому учаснику присуджується "Повна перемога".
6. Якщо у першому раунді один із спортсменів набрав 6 (шість) або більше балів, а інший спортсмен набрав 0 (нуль) балів або отримав штрафну оцінку, то Рефері, за ініціативою хоча б одного Бокового судді, зупиняє поєдинок і оголошує "Повну перемогу" спортсмену, який отримав 6 (шість) балів.  Якщо у другому раунді різниця складає 6 (шість) або більше балів на користь одного із спортсменів за підсумком обох раундів, то Рефері, за ініціативою хоча б одного Бокового судді,  зупиняє двобій і оголошує "Повну перемогу".
7. Якщо учасник отримав штрафну оцінку/штрафні оцінки, то його від'ємний рахунок балів не добавляється у рахунок балів суперника, за який йому  призначається "Повна перемога".
Стаття 27. Критерії перемоги «За рішенням суддів» по закінченні часу двобою
1. Якщо ні один із спортсменів протягом двобою не отримав "Повної перемоги" чи "Дискваліфікації" і був поданий сигнал про закінчення двобою, то Рефері подає команду «Стоп», розбороняє спортсменів і повертає їх у вихідне положення обличчям до глядацьких трибун та Бокових cуддів.
2. Рефері розвертає спортсменів обличчям до глядацьких трибун та Бокових cуддів, та через паузу винесення рішень - 30 (тридцять) секунд подає команду «Рішення суддів» - і звертає увагу на суддівські жести Бокових суддів і суддів за столом Арбітра. Кожний з двох Бокових суддів показує своє рішення рукою, в разі перемоги піднявши її вертикально вверх, чи в разі нічиєї вперши обидва кулаки рук перед собою на рівні грудей у горизонтальному положенні. Судді за столом Арбітра, якщо вирішили віддати перемогу, показують рукою в сторону переможця, якщо вважають результат нічийним - не сигналізують. Якщо кількість голосів, включно голос Рефері, більше трьох, тоді спортсмену присуджується перемога, в іншому випадку двобій розцінюється як нічия.
3. Перемога "За рішенням суддів" оголошується в наступних випадках:
- за весь бій була присуджена тільки одна незначна оцінка;
- одному із суперників за порушення правил оголошено менше офіційних попереджень, ніж іншому /усні зауваження в результат оцінки не враховуються/;
- в одного із суперників немає офіційних попереджень, а в іншого є;
- один із суперників провів більше результативних атак /сфокусованих технічних дій/ та набрав більше результативних балів;
- один із суперників продемонстрував кращу і більш різноманітну техніку;
- один із суперників виявив більш високий бойовий дух і кращу тактичну підготовку - перемога "За бойовий дух" - "For Fight Spirit".
4. Якщо спортсмени мають рівну кількість балів: перемога присуджується тому спортсмену, який має більше балів за технічні дії (кидки, больові атаки, утримання тощо), а при рівновазі технічних балів тому спортсмену, який провів більше якісних прийомів, оцінених як "Результативна атака" - 2 (два) бали.
4.1. Якщо всі попередні показники і усі оцінки учасників однакові, в дію вступає пункт про різницю у вазі, перемога присуджується тому спортсменові, який має меншу вагу, з різницею вказаною у даних правилах, достатню для оголошення перемоги.
4.2. Якщо після зважування неможливо встановити переможця то:
- у змаганнях серед молодших юнаків, юнаків, дівчат, жінок, ветеранів перемога присуджується тому спортсменові, який у ході двобою провів останнім прийом, за який було надано оцінку (1 бал, 2 бали);
- у змаганнях в розділі "Двобій" Головний суддя може призначити додатковий третій раунд - "Pride Round", який остаточно виявляє сильнішого серед суперників.
5. Присудження перемоги за рішенням суддів відбувається при наявності такої думки не менш ніж у трьох суддів, включно Рефері із згодою Арбітра двобою. Арбітр двобою демонструє свою згоду підняттям руки в сторону учасника-переможця. Якщо Арбітр двобою не згодний з рішенням суддів на хорті, він має право запросити їх для оперативної наради на край майданчика, і попросити обгрунтування такого рішення від членів Суддівської бригади. Ніхто окрім членів Суддівської бригади не може прийняти участь в оперативній нараді суддів, надаючи свої доводи стосовно ситуацій двобою.
6. Представникам команд, тренерам і секундантам спортсменів, батькам та іншим заінтересованим особам забороняється підходити до місця проведення Арбітром двобою оперативної наради суддів. Стороннє втручання в процес обговорення ситуацій двобою на нараді суддів розцінюється як неетична поведінка, і наказується як Офіційне попередження учаснику змагання.
Стаття 28. Уникнення сутички та пасивне ведення двобою
Пасивним веденням двобою вважається наступне поводження учасника:
- імітація атакуючих дій;
- відсутність атакуючих ударних та кидкових дій у стійці;
- уникнення від захватів та ухилення від ударів з постійним рухом назад;
- самостійні уходи із стійки у партер без проведення прийомів;
- навмисний вихід за межі хорту при двобої у стійці або уникнення сутички у партері навмисним вилазенням за межі хорту;
- постійне скорочення дистанції клінчуваннями та захопленнями за голову та тулуб суперника без атакуючих дій;
- навмисне затягування часу перерв для медичного огляду, перерви міжраундової, відволікання Рефері нестандартними діями;
- інші наявні признаки уникнення спортивного протистояння.
Стаття 29. Ведення двобою поблизу межі хорту
1. Вихід за межі хорту при веденні двобою в стійці вважається здійсненим, якщо тулуб одного з учасників перетнув межу хорту. Якщо одна нога учасника перетнула межу, дозволяється продовжувати двобій. Якщо інша нога знаходиться в межі хорту, але відірвана від хорту, це означає, що центр ваги учасника (тулуб) була переміщена на ногу, яка перетнула дану межу - тулуб перетнув межу хорту.
2. Вихід за межі хорту при ведення двобою у партері вважається здійсненим, якщо один із спортсменів перетнув лінію хорту половиною тулубу у аби-якому положенні (вздовж, впоперек, по діагоналі тіла), і центр ваги його тіла (області талії) вже знаходиться за межами хорту.
3. Виключне право повернення спортсменів з-за межі хорту має Рефері двобою, який командою "Стоп!" зупиняє двобій, або командою "Хорт!" вказує на перетинання учасниками кордону хорту, повертає спортсменів у стійку та відновлює двобій у стійці із стартових положень. Поки дана команда не оголошена Рефері, спортсмени можуть продовжувати атаки.
4. Якщо у партері один з спортсменів уникаючи больової або задушливої атаки навмисно виповз за межі хорту, Рефері має право зупинити спортсменів у кінцевому положенні партеру командою "Fest!" - "Фіксація!", та запросити їх перейти до центру хорту і продовжити боротьбу з того самого положення, у якому її було попередньо зупинено. При цьому спортсменові, який навмисно виповз за межі хорту оголошується штрафна санкція "Офіційне попередження".
5. У ході двобою вихід за межі хорту визначається та фіксується не менше ніж двома суддями - Рефері та хоча б ще одним членом Суддівської бригади (Боковим суддею, Арбітром чи заступником Арбітра двобою).
6. Успішна кидкова атака або контркидок, який розпочато в межах хорту оцінюється незалежно від того, де закінчилася дія.
7. Успішна кидкова атака або контркидок, який розпочато за межами хорту вважається таким, що не відбувся.
8. Больовий або задушливий прийом, утримання, що розпочались у межах хорту, дозволяється продовжувати до того моменту, поки один з учасників двобою має контакт з робочою поверхнею хорту.
9. Без команди Рефері про зупинку та вихід за межі хорту спортсмени не мають права самостійно припиняти двобій та переходити до центру хорту.
Стаття 30. Cуддівські жести і сигнали при оголошенні оцінок та рішень
1. Суддівські жести, які застосовують cудді на змаганнях з хортингу є встановленими сигналами для винесення суддівських рішень, містяться та описані у даних Правилах змагань з хортингу і є незмінними та обов'язковими для застосування при cуддівстві всіх без винятку змагань з хортингу.
2. Суддівські жести є однаковими для всіх членів Суддівських бригад, Рефері, Бокових cуддів, Арбітру двобою та його заступника, Головного cудді та додаткових cуддів, які обслуговують змагання.
3. Всі cуддівські жести, які супроводжуються оцінками, подаються руками і є визначенням чесної щирою та неупередженої думки судді, незалежності суддівської думки: - "Ніякі обставини, відношення та умови не можуть впливати на визначення cуддею справедливого рішення".
4. Суддівськими жестами користуються:
- Рефері;
- Бокові cудді;
- Cудді за столом Арбітру двобою (Арбітр та його заступник);
- додаткові cудді (Головний cуддя та його заступник).
Стаття 31. Суддівські жести Рефері та їх призначення
 
Організаційні жести Рефері у двобої хортингу:
5.1. Для мобілізування учасника/учасників та наказу розпочати підготовку для виходу на хорт, Рефері має право подати команду "Begin!" - "Приготуватися", на яку повинні реагувати не тільки учасники двобою, а і їх секунданти і тренери, які допомагають спортсмену у підготовці до двобою. Таку саму команду може подавати cуддя при учасниках і Арбітр двобою.
5.2. Після переконання, що спортсмени готові до двобою (оба спортсмени за кордоном хорту кожний із своєї сторони показали "сигнал готовності до поєдинку" - "кулак правої руки знаходиться на серці"), Рефері подає команду:
"Хорт!" ("На хорт") - "Hort!" ("On-Hort") - суддівський жест обома руками з відкритими долонями одночасно показати в напрямку обох спортсменів і відразу руками вказати на їх вихідні місця початку двобою на хорті. Спортсмени зробивши уклін етикету самостійно приймають бойову стійку. Якщо Рефері запрошує спортсменів по черзі або один спортсмен не з'явився на двобій, то такий жест виконується Рефері однією рукою.
5.3. Прийнявшим бойове положення спортсменам, які зайняли вихідні місця початку двобою, Рефері подає команду (Починайте!): «Файт!» - "Fight!" - суддівський жест від області серця стиснутою у кулак правою рукою до положення руки з відкритою долонею в напрямку між спортсменами. Ліва рука знаходиться у вільному положенні.
5.4. Команда Рефері зупинки двобою: «Стоп!» - "Stop!" - супроводжується таким самим жестом, як і при команді початку двобою. В разі запеклої боротьби між спортсменами при зупинці двобою Рефері має право втрутитися у сутичку та даним жестом розборонити суперників, безпосередньо зупинивши дії атакуючого.
5.5. При необхідності активізувати дії обох суперників Рефері має право подавати команду активації двобою (Активізуватись!): «Мо-Файт!» - "More-Fight!" - суддівський жест стиснутою у кулак правою рукою в положення зігнутої в ліктевому суглобі руки у кулаку в напрямку між спортсменами ребром кулаку назовні. Ліва рука знаходиться у вільному положенні.
5.6. "Аут!" - "Out!" - "Вихід за межі змагального майданчика" - Рефері виконує жест відповідною рукою горизонтально розташовуючи її передпліччя з відведенням в сторону та долонею вперед. Якщо вихід спортсмена був навмисним, то Рефері після жесту "Аут!" висловлює штрафну санкцію, демонструючи відповідний суддівський жест.
5.7. "Піднятися з партеру" - "Ап-Файт" - "Up - Fight!" - якщо двобій партеру у першому раунді не продовжився, а у другому є пасивним впродовж 15 секунд, то Рефері має право самостійно подати сигнал "Піднятися з партеру!" правою рукою, розвернувши її на рівні грудей долонею вверх.
5.8. При невпевненій дії спортсмена, яку cуддівська бригада не може оцінити, Рефері мовчки не подаючи команд демонструє жест "Без оцінки" - "Non-Ball" - схрестив обидві руки відкритими долонями в області грудей (спочатку праву, а на неї ліву) та виконує фіксований чіткий рух руками розводячи їх внизу (відкритими долонями вниз).
5.9. "Фрі-тайм" - "Перерва" - "Freeime" - Рефері виконує жест обома руками із схресного положення обох рук перед грудьми, горизонтально розташовуючи їх передпліччя з відведенням в сторони та тильними сторонами долоней в направленні учасників двобою.
5.10. "Стоп-Файт" - "Кінець двобою" - "Stop-Fight" - Рефері виконує такий самий жест, як і при команді "Фрі-тайм" - "Перерва".
Жести результативних оцінок у двобої хортингу "Judge- Result":
5.11. При виконанні одним спортсменом технічних дій, оцінених Боковими суддями як "Успішна атака" - "Attack" - 1 (один) бал, Рефері не зупиняючи двобою показує дану оцінку суддівським жестом - згинає руку в ліктевому суглобі, відповідно строні з якої виходив на двобій спортсмен, потім переводить руку у вказівне положення, розкриваючи 1 (один) палець руки на місце виходу спортсмена. Таке вказівне кінцеве положення руки Рефері тримає впродовж 5 (п'яти) секунд, чим дає можливість Арбітру двобою певно зафіксувати оцінку в протоколі двобою.
5.12. При виконанні одним спортсменом технічних дій, оцінених кутовими суддями як "Результативна атака" - "Result-Attack" - 2 (два) бали, Рефері не зупиняючи двобою показує дану оцінку суддівським жестом - рукою, відповідної сторони спортсмена, який заробив оцінку, Рефері від області серця виконує акцентований рух випрямляючи руку паралельно підлозі у напрямку сторони, з якої виходив на двобій спортсмен, розкриваючи 2 (два) пальці руки долонею вниз. Таке вказівне кінцеве положення руки Рефері тримає впродовж 5 (п'яти) секунд, чим дає можливість Арбітру двобою певно зафіксувати оцінку в протоколі двобою.
5.13. Після виконання технічних дій, які привели спортсмена до "Повної перемоги", Рефері зупиняє двобій, і переконавшись у тому, що стан враженого спортсмена у нормі і йому нічого не загрожує, на підставі винесеного рішення іншими членами суддівської бригади, або приєднавшись до такого рішення, Рефері подає команду вказуючи за що надається повна перемога:
(Явна перевага!) - "E-Fight";
(Технічний нокаут!) - "Knockout";
(Больовий прийом!) - "Pain-Fest";
(Задушливий прийом!) - "Suff-Fest";
(Повне утримання!) - "Full Fest",
і демонструє суддівський жест "Повної перемоги" - рукою, відповідної сторони спортсмена, якому віддається перемога, Рефері виконує акцентований рух в сторону-вверх під кутом 45 градусів до місця виходу переможця, розкриваючи пальці руки долонею вниз. Таке положення піднятої руки Рефері тримає впродовж 3 (трьох) секунд. Потім Рефері розвертає спортсменів у напрямку глядачів та Бокових судді, підходить до учасників, бере обох за руки і піднімає руку переможцю.
5.14. Впродовж "Повного утримання" - 15 (п'ятнадцять) секунд одного спортсмена іншим спиною на підлозі хорту, Рефері по черзі подає команди і демонструє жести:
- при взятті учасника на утримання (з моменту торкання або фіксації його спиною підлоги хорту) Рефері подає команду (Фіксація!) - "Fest!" та демонструє жест - утримує опущену пряму руку з, відповідно до атакуючого спортсмена, долонею вниз;
- через 10 (десять) секунд при приєднанні Бокових суддів спортсмену, який проводить утримання оголошується оцінка "Успішна атака" - 1 (один) бал, Рефері об'являє команду (Атака!) - "Attack", та показує оцінку 1 (один) бал рукою в бік спортсмена, що виконував утримання; даний жест тримається до чергової оцінки або скасування утримання;
- через 15 (п'ятнадцять) секунд при приєднанні Бокових суддів спортсмену, який успішно продовжує проводити утримання оголошується оцінка "Результативна атака" - 2 (два) бали, Рефері оголошує команду (Результативна атака!) - "Result-Attack!", та показує оцінку 2 (два) бали;
- через 15 (п'ятнадцять) секунд при приєднанні Бокових суддів спортсмену, який успішно проводить утримання оголошується оцінка "Повне утримання" - 2 (два) бали, Рефері оголошує команду (Утримання!) - "Full-Fest!", та дає команду атакуючому перейти на больову, задушливу або ударну атаку, команда - "More-Fight!" - "Продовжити!";
- при перевазі одного із суперників у активності при роботі в стійці та партері впродовж значного часу, при загострені ударної, больової чи задушливої атаки Рефері та Бокові судді оголошують " Активність" - "Аctivity" спортсмену та показують це жестом: випрямлена в бік активного спортсмена рука стиснута в кулак.  Оцінка в такому випадку не дається, але "Активність" враховується при нічийному результаті двобою у молодших юнаків та дівчат.
Жести штрафних оцінок у двобої хортингу - "Judge-Foll":
5.15. Для оголошення "Зауваження!" - "Rem - Foll!", Рефері не застосовує спеціального жесту, але він повинен конкретно указати спортсменові на його помилку в техніці, за яку висловлене зауваження. Зауваження не має значення для визначення результату двобою.
5.16. Для оголошення штрафної санкції "Офіційне попередження" - "Foll!", Рефері указує спортсменові на певне порушення, за яке він отримує покарання, оголошує команду "Foll!" та одночасно демонструє суддівський жест - стиснутою у кулак правою або лівою рукою (відповідно до розташування спортсмена) до положення руки з відкритим одним вказівним пальцем у напрямку обличчя учасника, якому висловлене покарання за порушення. Кулак з одним відкритим вказівним пальцем в напрямку спортсмена Рефері тримає впродовж 5 (п'яти) секунд (жест повинно бути видно з сторони столу Арбітру двобою, для чого Рефері може повернутися до нього обличчям, та покласти іншу руку на плече спортсмена, що порушив правила).
5.17. Для оголошення штрафної санкції "Умовна Дискваліфікація" - "Dis - Foll!", Рефері указує спортсменові на певне порушення, за яке він отримує покарання, оголошує команду "Dis - Foll!" та одночасно демонструє суддівський жест - від області серця стиснутою у кулак правою або лівою рукою (відповідно до розташування спортсмена) до положення руки з відкритими двома вказівним та середнім пальцями у напрямку обличчя учасника, якому висловлене покарання за порушення. Кулак з двома відкритими вказівним та середнім пальцями у напрямку спортсмена Рефері тримає впродовж 5 (п'яти) секунд (жест повинно бути видно з сторони столу Арбітру двобою).
5.18. Для оголошення штрафної санкції "Дискваліфікація з двобою" - "Dis-Fight!" у напівфінальному двобої, Рефері указує спортсменові на певне порушення, за яке він отримує покарання, оголошує команду " Dis-Fight!" та одночасно демонструє суддівський жест - від області серця стиснутою у кулак правою або лівою рукою (відповідно до розташування спортсмена) до положення руки з відкритою долонею тильною стороною у напрямку обличчя учасника, якому висловлене покарання за порушення. Рука з відкритою долонею тильною стороною у напрямку спортсмена Рефері тримає впродовж 5 (п'яти) секунд (жест повинно бути видно з сторони столу Арбітру двобою).
Такий самий жест використовується Рефері при оголошенні останньої штрафної санкції "Дискваліфікація з змагань" - "Dis-Full!".
Допоміжні жести Рефері у двобої хортингу:
5.19. Для термінової зупинки часу двобою Рефері має право застосовувати команду (Зупинити час!): «Стоп-Tайм!» - "Stop-Time!" - звертаючись в напрямку столу Арбітра до хронометриста двобою (заступника Арбітру двобою) Рефері використовує суддівський жест від області серця зігнутою у лікті правою рукою до положення випрямленої у ліктевому суглобі руки з відкритою долонею в напрямку судді-хронометриста. Рефері не повинний опускати праву руку, поки не переконається, що час двобою зупинено. Ліва рука знаходиться у вільному положенні.
5.20. Для запрошення спортсмена на офіційне зважування для виявлення переможця за різницею у вазі (у змаганнях серед молодших юнаків та юнаків) Рефері стоячи у кордону хорту в місці, де розташовані ваги подає команду учасникам по черзі: (Перший!) - "First-Test!" - синя бійцівська майка /синій шолом/, (Другий!) - "Second-Test!" - жовта бійцівська майка /жовтий шолом/, і супроводжує кожну команду суддівським жестом правої руки з відкритою долонею вказуючи у напрямку спортсмена, якого запрошує на зважування, і відразу рукою вказує на ваги. Ліва рука знаходиться у вільному положенні.
5.21. В разі необхідності зібрати кутових cуддів на оперативну нараду, Рефері подає команду (Суддям зібратися!): "Judges!" - суддівський жест обома руками з відкритими долонями одночасно показати в напрямку обох суддів і відразу руки з відкритими долонями наблизити до області серця. Якщо Рефері запрошує суддів по черзі або один суддя не відразу зрозумів команду, то такий жест виконується Рефері по черзі однією та іншою рукою. Тільки одного Бокового суддю для наради Рефері запрошувати права не має.
5.22. При необхідності винесення колективного рішення перемоги "За рішенням суддів" Рефері розвертає учасників проведеного двобою в напрямку глядачів та кутових суддів і подає команду (Рішення суддів!): "Judge- Result!" - застосовуючи при цьому суддівський жест покладення правої відкритої долоні на серце. Ліва рука при цьому знаходиться у вільному положенні. Після того, як Кутові судді, та судді за столом Арбітра двобою визначилися в перемозі одного з учасників, Рефері підходить до учасників, бере обох за руки і піднімає руку переможцю. Якщо судді визнали нічию, Рефері демонструє жест "Нічия!" - "Eq-Fight!" - "Ік - Файт" оголошує рішення і схрещує перед собою під кутом 45 градусів внизу обидві руки з відкритими долонями (тильними сторонами долонь вперед), потім підходить до учасників, бере обох за руки і піднімає руки обом учасникам.
5.23. При необхідності запросити Лікаря змагань на хорт для огляду ушкодження спортсмена, Рефері повертається до столу медперсоналу, піднімає праву руку вгору долонею вперед (жест запрошення лікаря) та висловлює команду: "Doctor!" - "Лікаря на хорт!"
5.24. При представленні Рефері глядачам, він знаходиться розверненим до глядацьких трибун, після оголошення його титулів та імені, Рефері спочатку кладе праву відкриту долонь на серце і потім піднімає руку в гору відкритою долонею у напрямку глядачів. При цьому він може повернутися кілька разів, повторюючи представницький жест Рефері.
5.25. По закінченні роботи на хорті, офіційній зміні суддівської бригади, Рефері на кордоні хорту повертається у напрямку глядацьких трибун та Бокових суддів кладе праву відкриту долонь на серце, робить невеличкий ввічливий нахил голови і потім залишає кордони хорту.
6. Жести Бокових суддів є такими самими, як і жести Рефері, тільки при винесенні рішення певна оцінка вказується жестикулюючою рукою в сторону місця виходу оціненого спортсмена на двобій. Жести Бокових суддів для зосередження уваги Рефері та Арбітру двобою супроводжуються коротким сигналом свистку.
7. Жести cуддів за столом Арбітра двобою застосовуються тільки при винесенні рішення про перемогу "За рішенням суддів" - певна перевага спортсмена вказується піднятою рукою поставленою ліктем на стіл з сторони місця виходу оціненого спортсмена на двобій.

 

Стаття 33. Заборонені технічні дії «Порушення» - "Judge-Foll"
1. Якщо один із учасників двобою порушив Правила, Рефері розбороняє бійців і зупиняє двобій.
2. Суддівське покарання "Штрафна оцінка!" - "Judge-Foll" за порушення правил по ступеню впливу на результат двобою буває:
І. "Зауваження" - суддівський термін - "Rem-Foll";
ІІ. "Офіційне Попередження" - суддівський термін - "Foll";
ІІІ. "Умовна Дискваліфікація" - суддівський термін - "Dis-Foll";
ІV. "Дискваліфікація" - "Disqualification" з одного напівфінального двобою суддівський термін - "Dis-Fight", з всього змагання - суддівський термін - "Dis-Full"
3. Заборонені технічні дії - "Порушення", наказуються по ступеню суворості в такий спосіб:
а) Зауваження "Rem-Foll" /Рефері після зупинки двобою, має право оголосити самостійно/;
В одному раунді Рефері може зробити одному спортсмену тільки одне зауваження, всі наступні порушення підлягають першому та другому офіційному попередженню або дискваліфікації. На протязі одного раунду не може бути зроблено одному спортсмену більше двох усних зауважень, якщо перше зауваження було винесене без явного здійсненого порушення та в цілях його упередження на майбутнє.
б) Офіційне попередження "Foll" /Оголошує Рефері після згоди не менше, як ще двох членів Суддівської бригади - кутових cуддів/. Якщо спортсмен спізнився на двобій більше ніж на 30 (тридцять) секунд і менше 1 (однієї) хвилини після його офіційного запрошення для виступу, йому Рефері виносить "Офіційне попередження" -  "Foll", що дорівнює 1 (одному) штрафному балу;
в) Умовну дискваліфікацію "Dis-Foll" /Оголошує Рефері після згоди всіх п'яти членів суддівської бригади, кваліфікується як покарання у чотири бали (віднімається чотири бали -  знімається "Результативна атака" - "Result-Attack") протилежному супернику і враховується при визнанні переможця наприкінці двобою/. Якщо спортсмен спізнився на двобій більше ніж на 1 (одну) хвилину і менше 1,5 (півтори) хвилини після його офіційного запрошення для виступу, йому Рефері виносить "Умовну дискваліфікацію" -  "Dis-Foll", що дорівнює 2 (двом) штрафним балам;
г) Дискваліфікація "Dis-Fight!" /зняття спортсмена з даного поєдинку, кваліфікується як "Поразка"/ - застосовується у напівфінальному колі змагання, де відповідно до протоколу змагання, може бути продовжений виступ. Якщо спортсмен спізнився на двобій більше ніж на 1,5 (півтори) хвилини після його офіційного запрошення для виступу, йому Рефері виносить Дискваліфікацію "Disqualification" - "Dis-Fight!"/зняття спортсмена з даного поєдинку, кваліфікується як "Поразка", і дорівнює 6 (шести) штрафним балам;
д) Дискваліфікація із всього змагання "Dis-Full!" /кваліфікується як "Поразка" у даному двобої, та усунення спортсмена від участі у даному змаганні/.
4. Якщо кутовий суддя побачив порушення Правил одного з учасників, то він зобов'язаний відреагувати сигналом свистку і сигналом руки з фіксатором /синього або жовтого/, залежно від того, який учасник порушив Правила змагань. Якщо думка другого кутового судді і Рефері співпадає з думкою цього кутового судді, то порушникові повідомляється зауваження /на перший раз/ або офіційне попередження.
5. Для того, щоб визнати порушення Правил «Порушення», необхідна єдина думка трьох або більше суддів. Рефері може виносити рішення сам про обвлення тільки усного зауваження.
Стаття 34. Заборонені технічні дії та протиправні дії етичного і організаційного характеру
Забороненими технічними діями та протиправними діями етичного і організаційного характеру є:
-  грубе неетичне поводження стосовно суперника, суддів, інших учасників, тренерів, представників, глядачів;
-  невиконання правил етикету при підготовці біля хорту, на початку двобою, продовж та наприкінці двобою;
-  вихід на двобій вдягненим у непередбачених та без передбачених Правилами засобах захисного екіпірування /без шолома (для молодших юнаків, юнаків, кадетів, юніорів), пахового протектора, нагрудного жіночого протектора тощо/;
-  укуси, шкрябання, щипання суперника;
- захват за бійцівські шорти, майку, хортовку, захисне екіпірування суперника, край або покриття хорту (змагального майданчика);
-  виштовхування суперника за кордон хорту;
- добивання лежачого суперника ударами у голову;
-  навмисне доторкання до Рефері двобою;
-  наступання ногами та нанесення ударів по лежачому супернику з положення стоячи (окрім виключного третього раунду);
-  поштовхи суперника відкритою рукою в обличчя;
-  вихід за кордон хорту змагальної площадки /кваліфікується як ухилення від двобою/;
-  розмова на хорті з суперником, тренером, боковим суддею, Рефері, тощо;
-  невиконання команд Рефері, ігнорування або прирікання з Рефері;
-  навмисне затягування часу перерви після першого раунду, затримання виходу на другий раунд двобою;
- виконання больового прийому перегинанням руки чи ногу не у площині її природнього згинання (ламання впоперек);
-  в стійці чи в партері надавлювання на очі та інші частини обличчя суперника;
-  захвати та надавлювання суперника за статеві органи: чоловічою статі - пах, жіночої статі - молочні залози;
-  подання ложного голосового або жестового сигналу про заборонені дії суперника;
-  надмірна демонстрація емоцій після оголошення перемоги спортсмена;
-  будь-яка цілеспрямована атака в позвонковий стовп /удари в хребет/;
-  кидки суперника на голову, кидки проводячи больовий прийом;
-  продовження атаки після команди Рефері "Стоп!";
-  цілеспрямовані удари в колінний суглоб з будь-якої сторони;
-  удари ногою чи рукою в область паху;
-  затулювання носа, рота супернику для перешкоджання та обмеження його  дихання, виконуючи задушливий або больовий прийом;
-  проведення больового прийому на шию та позвонкових хребет;
-  пасивне ведення двобою, навмисне ухилення від сутички;
-  удари ліктем в голову, в шию, назустріч, зверху та збоку;
-  удари головою, небезпечні рухи головою;
- будь-які інші дії, які Рефері або Боковий суддя/судді вважає порушеннями Правил.
6. Забороненими технічними діями у першому раунді "Сила" є:
-  удари відкритою рукавицею.
7. Забороненими технічними діями у другому раунді "Честь" є:
-  удари в голову і шию суперника будь-якою частиною руки;
-  удари коліном при захопленні голови двома руками;
-  нанесення ударів та надавлювання пальцями в очі;
-  захоплення за вуха, ніс та інші частини обличчя, пальці рук та ніг, волосся суперника.
8. Якщо судді не помічають проведення спортсменом забороненої дії, то його супернику дозволяється подати сигнал про це голосом або жестом.
Подання недійсного жесту про заборонену дію суперника вважається нечемним поводженням та підлягає покаранню як заборонена дія.
9. Аби-яке суддівське покарання (Зауваження або Офіційне попередження) проведеного раунду, за яке було знято бали, не переноситься у наступний раунд.
Стаття 35. Зауваження - "Rem-Foll"
1. Зауваження оголошує Рефері на хорті обгрунтувавши в усній формі самостійно або з урахуванням думок Бокових суддів чи Арбітра двобою.
2. Зауваження оголошується за:
-  ненавмисне проведення забороненої техніки;
-  за спробу проведення забороненої техніки, що завдала несуттєвої шкоди здоров'ю супротивника;
-  некоректне поводження стосовно кого б то не було з осіб, які беруть участь у змаганнях, або присутніх на них;
-  дії, розцінені суддями як відхилення від ведення двобою;
-  запізнення з виходом на двобій довше 30 секунд;
-  втрату самоконтролю та надмірні емоції під час ведення двобою;
-  за інші дії, що Рефері вважає порушенням правил і Положення про змагання.
3. За всі перераховані вище дії Рефері оголошує учаснику штрафну санкцію "Зауваження" - "Rem-Foll". Якщо "Rem-Foll" спортсмен вже отримав, то наступною санкцією в разі порушення Правил буде застосовано до нього "Офіційне Попередження".
4. Якщо після отримання в першому раунді двобою "Зауваження" - "Rem-Foll" учасник більше не порушував Правил, то штрафна санкція "Зауваження" - "Rem-Foll"першого раунду анулюється і другий раунд не переноситься, спортсмен починає змагатися в другому раунді без відміток про порушення Правил.
Стаття 36. Офіційне попередження - "Foll"
1. Попередження оголошує Рефері на хорті обгрунтувавши в усній формі з обов'язковим урахуванням думок не менше трьох членів Суддівської бригади в складі Бокових суддів чи Арбітра або заступника Арбітра двобою.
2. Після отримання учасником двобою "Зауваження", при наступному порушенні Правил, спортсмен отримує наступну штрафну санкцію "Офіційне попередження" - "Foll". В деяких випадках, коли учасник суттєво порушив Правила, чим наніс ушкодження супернику, такий учасник минуя "Зауваження" зразу отримує "Офіційне попередження".
3. "Офіційне попередження" оголошується за:
-  повторне проведення заборонених правилами технічних дій;
-  за удар кулаком, долонею або ліктем в голову впродовж другого раунду двобою;
-  за нанесення ударів супернику в партері, або по лежачему супернику;
-  навмисне проведення заборонених правилами технічних дій;
-  груба, зухвала поведінка під час змагань;
-  надмірно агресивне поводження учасника двобою стосовно суперника;
-  за інші дії, що Рефері вважає порушенням правил і Положення про змагання.
4. За всі перераховані вище дії, Рефері оголошує учаснику «Офіційне Попередження» - "Foll".