РОЗДІЛ ЗМАГАНЬ З БОЙОВОГО ХОРТИНГУ "САМОЗАХИСТ"


 
   
  

 


Відеогалерея чемпіонату України з хортингу в розділі змагань "Сутичка" серед чоловіків та жінок, 15-16 жовтня 2016 року, м. Чернігів, міський фізкультурно-оздоровчий комплекс. Головний суддя змагання - президент федерації хортингу м. Чернігова Шаповал Олександр Миколайович


 РОЗДІЛ ЗМАГАНЬ – «САМОЗАХИСТ»
           
Стаття 1. Кваліфікація змагань
1. За кваліфікацією змагання поділяються на: особисті; особисто-командні; командні.
2. Характер змагань визначається Положенням про змагання або Регламентом змагань в кожному окремому випадку.
3. В особистих змаганнях визначаються тільки особисті результати і місця учасників у своїх вагових категоріях.
4. В особисто-командних змаганнях визначаються особисті місця учасників, а місце команди визначається залежно від особистих результатів її учасників відповідно до Положення про змагання.
5. У командних змаганнях команди зустрічаються одна з одною, і за результатами цих зустрічей визначаються місця команд.
 
Стаття 2. Системи та способи проведення змагань
1. При проведенні змагань учасники виступають в одній групі (система без розподілу на підгрупи) або при жеребкуванні розподіляються на кілька підгруп (система з розподілом на підгрупи). В останньому випадку додатково повинен бути зазначений принцип, за яким кращі борці переходять в наступну сходинку змагань, а гірші відсіюються. Змагання при цьому розділяються на попередню частину і фінальну частину змагань.
2. У межах кожного ступеня змагання можуть проводитися по одному з двох способів: круговому, коли кожен учасник зустрічається з кожним; з вибуванням учасників, які отримали встановлену Положенням (Регламентом) кількість поразок.
3. Порядок зустрічей між учасниками (командами) визначається жеребкуванням і вибраними системою і способом проведення змагань.
4. Система і спосіб проведення попередньої та фінальної частин змагань повинні бути зазначені в Положенні (Регламенті) про проведення змагань, у якому описуються системи з різними варіантами поєднання способів проведення попередньої і фінальної частини змагань, а також способи проведення командних зустрічей, за результатами яких визначаються місця в командних змаганнях.
 
Стаття 3. Зміст сутички
В правилах змагань з хортингу в розділі "Сутичка" дозволяється проводити кидки, утримання, больові, задушливі прийоми та інші атакувальні та захисні дії як в положенні стоячи, так і у партері, але без захоплення за одяг, екіпірування та амуніцію.
I. Положення спортсменів
1. В стійці - положення спортсмена, при якому він торкається хорту тільки ступнями ніг.
2. Партер - положення спортсмена, при якому він торкається хорту будь-якою частиною тіла, крім ступнів ніг.
3. Сутичка у стійці - обидва спортсмени в положенні стоячи.
4. Сутичка в партері - один або обидва борця в положенні партер.
II. Кидки
1. Кидком вважається дія спортсмена в захваті, в результаті якої супротивник втрачає рівновагу і падає на хорт, торкаючись його поверхні якою-небудь частиною тіла крім ступнів ніг: плече, спина, бік, сідниці, живіт.
2. Контркидок - кидок, при якому спортсмен, який захищається, у відповідь на атакувальні дії перехоплює ініціативу і кидає супротивника сам, змінюючи характер і напрямок падіння атакуючого.
3. Кидки без відриву від підлоги хорту з переведенням у партер шляхом виведення з рівноваги, із застосуванням підніжки та кидком через виставлену ногу, підсікання ноги суперника, скручування захватом голови, та інші маневри, які не призводять до відриву суперника від підлоги.
4. Кидки з відриванням суперника від підлоги хорту можуть виконуватись перекидом через стегно, плече, прогинанням та з підніманням на руках, перевороти, підриви тулуба, підбиви тазом, взяттям на плечі, взяттям на груди, захопленням обох ніг, захопленням ноги і тулуба тощо, всі дії які виконуються з підніманням руками суперника у взятому захваті. Кидки зі стійки з підніманням суперника вище поясу оцінюються вище, ніж кидки без відриву від підлоги або з незначним відривом.
5. Кидки суперника, який знаходиться у положенні стоячи на колінах або з повного партеру зараховуються тільки при умові повного відриву спортсмена від хорту, його чіткого падіння та опинення у небезпечному положенні.
6. Кидки суперника з коліна зараховуються за умови чіткого падіння суперника.
7. Кидками не вважаються і не оцінюються:
- відриви суперника, який стоїть на підлозі хорту, підйоми його у захопленні за тулуб та опускання у те ж саме положення, що і до захоплення;
- дії, які призводять до опори суперника об підлогу хорту на руки та повернення його у те саме положення;
- перевороти у боротьбі лежачи, коли спортсмен, якого атакують, знаходяться у партері;
- атакувальні дії спортсмена, який сам знаходиться у положенні партеру.
III. Больові прийоми
Больові прийоми проводяться в стійці і у партері. Больовим прийомом вважається захват руки або ноги супротивника, який дозволяє провести больовий вплив на м'яз або суглоб.
1. Дозволені больові прийоми на руки: важіль ліктя; вузол ліктя; зворотний вузол; защемлення біцепса; важіль плеча; вузол плеча; загин кисті.
2. Дозволені больові прийоми на ноги: защемлення литкового м'яза; защемлення ахілового сухожилля; важіль коліна; вузол ноги; важіль стегна; вузол ступні.
Початком больового прийому вважається початок дій, які слідують після взяття атакуючим захвату кінцівки супротивника на атакованій ділянці тіла і має на меті викликати у противника больове відчуття або подолати його захисний захват. На виконання больового прийому спортсмену час не обмежується, але при зупинці больової атаки та пасивній поведінці обох спортсменів Рефері двобою має право підняти спортсменів у стійку.
3. Больова атака руки вважається неуспішною, якщо суперник піднявся у положення стоячи і відірвав від підлоги хорту тулуб спортсмена, який проводив прийом, та зафіксував стійке положення на ногах впродовж 3 (трьох) секунд.
4. Больова атака ноги вважається неуспішною, якщо суперник піднявся з партеру у положення стоячи і зафіксував таке положення впродовж 5 (п'яти) секунд.
5. Якщо атака у партері переходить у атаку у стійці і навпаки, то двобій не зупиняється.
IV. Утримання
Утриманням вважається прийом, коли атакуючий притискається своїм тулубом (грудьми, боком, спиною) до тулуба противника (або його рукам, притиснутим до тулуба) і фіксує його в положенні "на лопатках".
Утримання припиняється: якщо атакований спортсмен переходить в положення "на груди", "на живіт" або "на сідниці" (але не "на попереку"); якщо атакований спортсмен віджимає атакуючого від себе; якщо атакований спортсмен обхоплює ногами тулуб або одну ногу; якщо атакуючий спортсмен переходить до проведення больового прийому.
Утримання впродовж 15 сек. називається «повним утриманням» і оцінюється в 2 бали.
Утримання впродовж 10 сек. називається «неповним утриманням» і оцінюється в 1 бал.
V. Задушливі прийоми
1. Задушливі прийоми - технічні дії, при яких відбувається вплив на шию противника, що перешкоджає нормальному диханню або приводить до втрати свідомості. Такі дії дозволено виконувати в стійці і в партері, руками і ногами.
2. Захоплення та удушення можуть бути як руками, так і ногами.
3. Задушливий прийом руками: дозволено проводити передпліччям руки, яка виконує атаку з допомогою іншої руки чи ноги, але удушення не призводить до виверту голови або скручування шийних хребців.
4. Задушливий прийом ногами: дозволено проводити стегном та гомілкою, але проведення задушливого прийому за допомогою ступні заборонено правилами хортингу.
5. Задушливі прийоми проводяться захватом шиї зверху, ззаду, ногами у замок, зворотнім захватом шиї ззаду, зворотнім захватом шиї збоку, іншими способами не забороненими правилами.
6. Виходом із задушливого прийому вважається повне звільнення від задушливого захвату шиї.
7. Атакуючому, який проводить задушливий або больовий прийом у стійці дозволено переведення противника в положення партер без використання кидкової техніки.
8. Сигналом про здачу при проведенні утримання, больового, задушливого прийомів є постукування рукою або ногою по атакуючому або по хорту, а також будь-який голосовий вигук.
 
Стаття 4. Заборонені прийоми та дії
1. Забороняється:
а) виконувати кидки противника на голову, кидати суперника із захопленням на больовий прийом, чи при виконанні задушливих прийомів, кидати суперника, падаючи на нього всім тілом;
б) затискати супернику рот і ніс, перешкоджаючи диханню;
в) наносити будь-які удари, дряпатися, кусатися, захоплювати пальцями частини обличчя (рот, ніс, волосся, вуха) і статеві органи противника;
г) виконувати будь-які прийоми на хребет, скручувати шию, руками і ногами стискати голову або придавлювати її до хорту;
д) впиратися ногами, головою, пальцями в обличчя;
е) натискати ліктем або коліном зверху на будь-яку частину тіла;
є) захоплювати пальці на руках чи ногах;
ж) проводити больові прийоми ривком;
з) виконувати задушливі прийоми ступнями, долонями, кулаками.
2. Якщо судді не помічають проведення забороненого прийому, то потерпілому дозволяється подати сигнал голосом чи жестом (піднятою вгору рукою).
Подача помилкового сигналу розглядається і карається як заборонений прийом.
 
Стаття 5. Костюм учасника змагань
1. Костюм учасника:
Шорти - темно-синього кольору з логотипом «хортинг» з лівого боку і кваліфікаційним шевроном з правого боку.
Майка – жовтого чи темно-синього кольору логотипом «хортинг».
Захисний паховий протектор.
З боку спини на майку кріпиться номер учасника змагань.
2. Учасники змагань виходять на парад відкриття, закриття та нагородження в костюмі учасника змагань або спортивній формі своєї команди.
3. Учасникам під час сутички забороняється мати на собі предмети прикраси: кільця, браслети, сережки, ланцюжки та інші предмети, які можуть послужити причиною травми.
 
Стаття 6. Початок і закінчення сутички
1. Для ведення сутички борців викликають на хорт.
2. Перед початком сутички спортсмен, викликаний першим (в темно-синій майці), стає по ліву руку від Рефері, а його супротивник (в жовтій майці) - по праву руку від Рефері. Після представлення спортсмени по жесту Рефері сходяться в центрі хорта і обмінюються рукостисканнями. Потім вони роблять крок назад і по команді Рефері «Файт» починають сутичку.
3. Сутичка закінчується по гонгу (звуковому сигналу), що дублюється командою Рефері «Стоп».
4. По закінченні сутички спортсмени займають ті ж самі місця на хорті, що і перед початком сутички. Для оголошення результату сутички Рефері викликає спортсменів на середину і, заздалегідь узявши обох борців за зап'ястя, піднімає руку переможця, після чого борці обмінюються рукостисканням і виходять з хорта. Також дозволені короткі привітання тренера і команди суперника до 15 сек.
 
Стаття 7. Хід і тривалість сутички
1. Тривалість сутички встановлюється:
- для дорослих (чоловіки) - 5 хвилин;
- для дорослих (жінки), юніорів та юніорок (16-17 років) - 4 хвилини;
- для кадетів і кадеток (14-15 років), старших юнаків (12-13 років) - 4 хвилини;
- для ветеранів: чоловіки та жінки (35-40, 40 років і старші) - 4 хвилини;
- для юнаків і дівчат (10-11 років), молодших юнаків і дівчат (8-9 років), ветеранів (чоловіки та жінки) старше 50 років - 3 хвилини;
- для молодших юнаків і дівчат (6-7 років) - 2 хвилини.
2. Відлік часу в сутичці починається за командою Рефері «Файт». Час перерв не включається в чистий (фактичний) час сутички.
У виняткових випадках дозволяється включати час перерв в сутичці, не супроводжуваних жестом арбітра «Зупинити час», в чистий час сутички (крім півфінальних та фінальних), якщо це обумовлено в Положенні (Регламенті) про проведення змагань.
3. Протягом сутички спортсмени не мають права йти за межі хорту без дозволу Рефері. При необхідності учасник з дозволу Рефері може покинути хорт для приведення в порядок змагального костюма.
4. Для надання медичної допомоги при пошкодженнях, отриманих спортсменом, надається час в сумі не більше 2 хвилин в ході однієї сутички. Медична допомога надається безпосередньо на хорті (краю хорта).
 
Стаття 8. Кількість сутичок впродовж змагань
1. Якщо змагання тривають один день, то для дорослих кількість сутичок не повинна перевищувати 6.
Якщо змагання тривають більше одного дня, то кількість сутичок в день не повинна перевищувати 5.
Для юніорів та кадетів відповідні норми не повинні перевищувати 5 для одноденних змагань і 4 для багатоденних.
Для юнаків і молодших юнаків відповідні норми не повинні перевищувати 4 для одноденних змагань і 3 для багатоденних.
2. Відпочинок між сутичками повинен бути не менше 10 хвилин для дорослих і юніорів і не менше 15 хвилин для кадетів, юнаків та молодших юнаків.
 
Стаття 9. Жести суддів
Жести суддів використовуються як в розділі 5, статті 31, 32 даних Правил змагань з хортингу в розділі "Двобій".
 
Стаття 10. Зауваження та попередження
1. Порушеннями Правил, за які спортсмену може бути зроблено зауваження, попередження, або за яке він може бути знятий з однієї сутички або змагань вважається: запізнення на хорт; застосування забороненого прийому; брутальне ведення боротьби; порушення дисципліни; розмови на хорті; ухилення від боротьби і заборонені технічні дії під час сутички; відхід з хорту без дозволу рефері, в тому числі для надання медичної допомоги; підказки, супроводжувані неетичним поводженням представника, тренера або інших учасників його команди, що знаходяться поблизу хорту.
2. Протягом сутички спортсмену не може бути зроблено більше одного зауваження.
3. За запізнення на хорт на 30 секунд після першого виклику спортсмену оголошується зауваження, за запізнення на понад 1 хвилину - перше попередження.
4. При порушенні правил, зазначених в п. 1 д, е, ж спочатку робиться зауваження, при повторному порушенні - попередження.
5. Якщо спортсмен, захоплений на больовий прийом, утримання або задушливий прийом, виповз за межі хорту, йому оголошується попередження за навмисний вихід за межі хорту: перше, друге попередження або зняття з сутички.
6. При порушенні правил, зазначених в п. 1 (б, в, г) попередження оголошується без попереднього зауваження.
7. Спортсмену в ході однієї сутички може бути зроблено не більше одного попередження за проведення забороненого прийому. Кожному зі спортсменів в ході однієї сутички може бути зроблено в цілому не більше двох попереджень.
 
Стаття 11. Зняття та дискваліфікація учасника
1. Спортсмен знімається з сутички рішенням Головного судді з присудженням його противникові чистої перемоги:
- при повторній спробі проведення забороненого прийому;
- у разі, якщо борець не зміг вкластися у відведені 2 хвилини на надання йому медичної допомоги.
При цьому переможець отримує 6 балів, а переможений – 0 балів та 0 класифікаційних очок на командних змаганнях. Сутичка вважається закінченою достроково і її час фіксується в протоколі.
2. Рішенням Головного судді спортсмен знімається з сутички після двох попереджень при необхідності оголосити йому третє попередження за ухилення від боротьби, якщо суддівська бригада єдина в своїй думці або якщо думка двох суддів підтримується Головним суддею змагань. При цьому його супротивнику достроково присуджується перемога.
3. Спортсмен знімається зі змагань рішенням Головного судді, якщо він за висновком лікаря не може продовжувати боротьбу при захворюванні або через травму, отриману ним у ході сутички. Його противник при цьому отримує 6 балів, а спортсмен, знятий зі змагань, - 0 (при класифікації він займає місце відповідно до його результату на момент зняття).
4. Спортсмен знімається зі змагань рішенням Головного судді (дискваліфікується):
- за неявку на хорт протягом 2 хвилин після першого виклику;
- за грубу і неетичну поведінку по відношенню до супротивника, учасникам, суддям і глядачам;
- за проведення забороненого прийому, в результаті якого супротивник отримує травму і за висновком лікаря не може продовжувати боротьбу у змаганнях;
- за обман суддів.
При цьому спортсмен, знятий зі змагань, отримує 0 балів (при підведенні підсумків він не отримує ні особистого, ні командного місця). Його противник отримує 6 балів – чисту перемогу.
 
Стаття 12. Оцінка прийомів
1. Активність "А" присуджується:
- за кидок без падіння при якому противник впав на коліно, коліна;
- за кидок з падінням на груди, живіт, сідниці, поперек або плече.
2. Один бал:
- за кидок без падіння, при якому противник впав на груди, живіт, сідниці, поперек, плече або бік;
- за кидок з падінням, при якому противник впав на спину або бік;
- за кидок з колін (коліна), за умови, що під час кидка був відрив атакованого від хорта вище пояса атакуючого і атакований впав на спину або перекотився по спин в темпі кидка (без зупинки);
- за перше попередження, оголошене противнику після зауваження;
- за утримання протягом 10 сек.
Утримання, виконані борцем в ході однієї сутички, не можуть бути в сумі оцінені більш ніж у 4 бали.
3. Два бали:
- за чистий кидок - без падіння атакуючого, а атакований, знаходився в положенні стоячи і падає на спину або перекочується по спині в темпі (без зупинки);
- за утримання протягом 15 сек. (не більше 2-х утримань за сутичку);
- за друге попередження, оголошене противнику.
 
Стаття 13. Ухилення від сутички
Ухиленням від боротьби вважається: умисний вихід за межі хорта в стійці або виповзання при боротьбі лежачи; відсутність реальних спроб проведення прийомів при боротьбі стоячи; імітування атакувальних дій (хибнаі атаки); ухилення від захвату в боротьбі стоячи; перехід в положення «лежачи» без реальних спроб проведення прийомів; явне виштовхування суперника з робочої території хорта.
 
Стаття 14. Боротьба поблизу межі хорта
1. Положення «поза хортом» (за межею хорта) вважається, якщо:
- у боротьбі стоячи один з борців заступив ногою за межу хорта;
- в боротьбі лежачи один з борців виявився половиною тулуба по лінії талії або лопаткою і сідницею за межами хорта.
2. В ході сутички положення «поза хортом» визначається Рефері, а при обговоренні спірних моментів – більшістю суддівської бригади.
3. Якщо спортсмени опиняться в положенні «поза хортом», то вони, після команди Рефері, повертаються на середину хорта і відновлюють боротьбу в стійці. Без команди Рефері спортсмен не повинен припиняти сутичку поблизу межі хорта і запрошувати супротивника на середину. Противник має право проводити прийом, оскільки не було команди Рефері «Стоп».
4. Кидок (контркидок), розпочатий на хорті, оцінюється в тому випадку, якщо він закінчується поза хортом, але у зоні безпеки.
Кидок, розпочатий у положенні «поза хортом», не оцінюється.
5. Утримання і больовий прийом, розпочаті на хорті, дозволяється проводити до тих пір, поки один з борців має контакт з робочою площею хорта.
 
Стаття 15. Визначення результату сутички та оголошення переможця
1. Результатом сутички може бути перемога одного з борців і поразка іншого, а також поразка одного з борців.
2. Перемога може бути: Чистою (достроковою):
- за проведення больового або задушливого прийому;
- при явній перевазі (різниця - 6 балів);
- при неможливості продовжувати сутичку (відмова, травма, прострочено час на медичну допомогу до 3 хв., поданий сигнал про здачу при утриманні);
- при повторній спробі проведення забороненого прийому;
- після двох попереджень при необхідності оголошення третього попередження за ухилення від боротьби.
3. Спортсмен знімається зі змагань (дискваліфікується):
- за неявку на хорт протягом 2-х хв. після першого виклику;
- за грубе і неетичне поводження по відношенню до супротивника, учасників, суддів і глядачів, за відмову привітання;
- за проведення забороненого прийому, в результаті якого супротивник отримав травму і за висновком лікаря не може продовжувати сутичку;
- за обман суддів;
- зняття одного або обох спортсменів за пасивність або порушення правил.
4. Перемога за балами:
- при наявності оцінок "А" в сутичці, в разі рівності балів після її закінчення, перемога присуджується тому спортсмену в якого більше "активностей";
- при рівності балів перемога присуджується тому, хто провів більше якісні прийоми, якщо всі показники рівні - перемога присуджується тому, хто в ході сутички провів останній оцінений прийом;
- якщо до моменту закінчення сутички в обох спортсменів немає технічних балів або оцінки "А" і рівна кількість попереджень, перемога присуджується тому з них, хто отримав останню оцінку за попередження, оголошене противнику.
5. Результат сутички оголошується так:
a) при чистій перемозі або перемозі з явною перевагою: «За ... хвилин ... секунд чистим кидком (больовим прийомом, з явною перевагою) переміг (прізвище і команда переможця)»;
б) якщо чистої перемоги не було: «З перевагою (за балами) переміг (прізвище і команда переможця)»;
в) якщо спортсмен знімається з сутички: «За ... хвилин ... секунд у зв'язку зі зняттям супротивника перемога присуджується (прізвище та команда переможця)»;
г) якщо обидва спортсмени знімаються із сутички або змагань: «Обидва спортсмени знімаються з сутички (зі змагань), і їм оголошується поразка з часом ... хвилин ... секунд».
 
Стаття 16. Протести
1. Протест може бути поданий у зв'язку з грубим порушенням Правил при суддівстві сутички або при виникненні неординарної ситуації.
2. Процедура подачі протесту:
- протест подається усно представником команди Головному судді змагань безпосередньо під час сутички із зазначенням статті та пункту Правил, який був порушений;
- по закінченні сутички протест повинен бути повторений в письмовому вигляді;
- протест по неординарній ситуації (порушення Положення, порядку зважування та жеребкування учасників, складання пар, дезінформація, що виходить від офіційних осіб, і т.п.) подається відразу після її виникнення в письмовому вигляді з тим, щоб Суддівська колегія мала змогу оперативно прийняти рішення з мінімальним збитком для ходу і результатів змагань.
3. Розгляд протесту:
- у разі прийняття протесту щодо порушення Правил при суддівстві сутички він розглядається Головним суддею з залученням трійки суддів, які беруть участь в суддівстві цієї сутички, а також представників зацікавлених сторін (без права участі в обговоренні протесту);
- при розгляді протесту по неординарній ситуації повинні бути присутніми особи, які допустили порушення Правил.
4. Рішення по протесту приймається:
- по сутичці - відразу після обговорення ситуації Головним суддею, після чого сутичка триває;
- з інших приводів - у термін, що забезпечує можливість виправлення допущених помилок з мінімальним збитком для ходу і результатів змагань;
- Головний суддя приймає остаточне рішення, про яке інформуються зацікавлені сторони